USA: Mexikói Függetlenség Napjával a bevándorlási reformért

Los Angeles polgármestere a Mexikói Függetlenség Napján hívta fel a figyelmet a bevándorlókkal kapcsolatos politikák fontosságára.

Mexikón kívül sehol nem ünneplik olyan lelkesedéssel a legnagyobb mexikói ünnepet, a Függetlenség Napját, mint Los Angelesben. A városban, ahol Mexikóváros után a legtöbb mexikói él, már hetekkel ezelőtt megkezdődött a „Viva México” elnevezésű ünnepségsorozat, amely egészen a nemzeti ünnep napjáig tartott. A fesztiválnak többen politikai töltetet adtak, többek között Los Angeles polgármestere, a mexikói felmenőkkel rendelkező Eric Garcetti is.

A Mexikói Függetlenség Napján a polgármester beszédében párhuzamot vont a történelem és a jelen eseményei között. A Függetlenségi Háború legnagyobb alakja, Miguel Hidalgo 1810. szeptember 16-án függetlenségi harcra buzdította a mexikóiakat, Eric Carcetti pedig a jelen kihívásaiért folytatott küzdelmek fontosságára hívta fel a figyelmet beszédében: „Mikor Hidalgo apánk harcára emlékezünk, emlékezzünk a bevándorlási reformért folytatott küzdelmünk fontosságára. Mikor arra emlékezünk, hogy Hidalgo harcra szólította fel a mexikóiakat, jusson eszünkbe, hogy nekünk a minimálbérek emeléséért kell felszólalnunk. Mikor a háborúra emlékezünk, ne felejtsük el a mi háborúnkat, amit a bevándorlók jogaiért kell folytatnunk.”

Az ünnepséget szervező Gil Cedillo Barack Obamát szólította fel ígérete teljesítésére, ugyanis a legfrissebb hírek szerint az Egyesült Államok elnöke a választások lezajlásáig mégsem tervez intézkedéseket tenni az illegális bevándorlókkal, – köztük a kísérő nélkül érkező gyermekekkel -, valamint a bevándorlási reformmal kapcsolatban.

Gumhert Dóra

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »