Plenáris vitát tartana Magyarországról az ALDE

A jövő heti plenáris ülés napirendjére vetetné a magyarországi demokrácia helyzetét az EP liberális frakciója. Szeptember 16-án Strasbourgban egy meghallgatást is tartanak a civil szervezetek, a sajtó és szakértők részvételével – derül ki az ALDE szerdai közleményéből.

A jövő heti plenáris ülés napirendjére tűzetné a legutóbbi magyarországi események megvitatását az EP liberális pártcsoportja. Ezt Sophie in ’t Veld, az európai liberálisok alelnöke jelentette be egy szerdai közleményben.

„Az elmúlt években a magyar kormány könyörtelenül aláásta a demokrácia elveit, a jogállamiságot és az alapvető jogokat. A legutóbbi események nyilvánvalóvá tették, hogy az Orbán-kormány fokozta a tempót az EU alapvető jogainak kihívásában, olyan mértékben, hogy ha Magyarország ma jelentkezne az EU-ba, lehet, hogy nem is lenne alkalmas a tagságra” – közölte az ALDE holland alelnöke.

Sophie in ’t Veld szerint erőteljes jelzést kell küldeni, hogy a tekintélyelvűségnek és az intoleranciának nincs helye Európában. „Sem Magyarországon, sem máshol” – tette hozzá. A képviselőnő szerint eljött az ideje, hogy az Európai Néppárt kiálljon az alapvető jogok és a jogállamiság mellett. „Meddig védik még pártbeli barátjukat, aki nyilvánosan és kihívóan kinyilvánította, hogy nem hisz többé a liberális demokráciában? – tette fel a kérdést in ’t Veld.

Az ALDE jövő kedden meghallgatást tart a magyarországi fejleményekről Strasbourgban. A közlemény szerint a civil társadalom, a sajtó képviselőit és szakértőket hívták meg az eseményre.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »