Felháborodást váltott ki a menekültek elhelyezéséről szóló döntés Ausztriában

Felháborodást váltott ki az osztrák belügyminiszter bejelentése arról, hogy 200 menekültet helyeznek el egy Stájerországi hotelben, mivel a Bécs közelében fekvő traiskircheni menekülttábor ismét megtelt.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a korábban meghirdetett létszámstop ellenére 1391 menekült van az alsó-ausztriai táborban. A nagy létszám oka egyrészt a Szíriából Ausztriába özönlő menekültek magas száma, másrészt az, hogy az osztrák tartományok egymás között nem osztják el egyenlő arányban őket. Míg Bécsben és Alsó-Ausztriában szinte mindig megtelnek a táborhelyek, addig Felső-Ausztria, Stájerország, Karintia, Salzburg és Tirol befogadó helyei még a 88 százalékos kvótát sem érik el.

Stájerországban nagy felzúdulást keltett a belügyminisztérium hét eleji bejelentése, miszerint az elkövetkező években többszáz menekültet helyeznek el a tartományban fekvő Spital am Semmeringben. A belügyminisztérium döntése nem elfogadható – mondta a tartomány szociális ügyekért felelős illetékese.

Felháborodásának adott hangot továbbá Karintia tartományfőnöke a szociáldemokrata Peter Kaiser, a legnagyobb ellenzéki párt az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakcióvezetője, Hannes Amesbauer, a szintén ellenzéki Zöldek stájerországi frakcióvezetője Sabine Jungwirth, Martina Schenk az ellenzéki a Stronach Csapata (Team-Stronach) parlamenti képviselője.

A traiskircheni polgármester javaslata szerint a menekülthelyek számának meghatározásakor figyelembe kellene venni a terület lakossági arányát és a befogadó helyek kapacitását 150-re kellene maximalizálni. Werner Faymann kancellár arról biztosította a polgármestert, hogy az ügyet napirendre tűzik.

Ezzel szemben Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter egyelőre lesöpörte az asztalról a javaslatot, mondván a jelenlegi drámai helyzetben, amikor menekültáradat özönli el Európát, nem lehet kvótát szabni. A Semmeringen kialakult helyzetet a néppárti politikus úgy értékelte, hogy nem volt más választás, a németországihoz hasonló sátorvárosok megnyitását el akarták kerülni. Ezzel együtt a miniszter azt szorgalmazza, hogy a menekültek elhelyezése országos ügy legyen, a pontos terv kidolgozását szeptemberre várható.

Az Osztrák Karitász főtitkára Bernd Wachter szerint a politikában és a médiában menekültáradatot vizionálnak, amely csupán a félelemkeltésre jó. Úgy látja az osztrák menekülthelyzet kezelhető. A szervezet becslése szerint Ausztriában 2004-ben csaknem 25 ezer menekültjogi kérvényt nyújtottak be, 2014 első félévében 8240-et. Ugyan idén júliusban 19 százalékkal nőtt a menedéket kérők száma, az év végére várható számok még így is elmaradnak a tíz évvel ezelőttiektől.

Idén eddig összesen 3497 menekült érkezett Szíriából Ausztriába, ez 332 százalékos növekedést jelent az előző évi adatokhoz képest. Idén augusztusban kiugróan magas, 2341 volt az ideérkező szíriai menekültek száma, amely 73 százalékos emelkedés a tavaly augusztusi 1352-höz képest.

Kitekintő / MTI

Friss hírek