Nem lesz tiszta az elnökválasztás?

Sérülhet a novemberi elnökválasztás lebonyolításának korrektsége – erre hívta fel a figyelmet hétfőn Traian Băsescu államelnök, élesen bírálva a kormányt.

Băsescu szerint a kabinet több olyan sürgősségi kormányrendeletet bocsátott ki az elmúlt időszakban, amelyek veszélybe sodorhatják a választás tisztességes lebonyolítását. Mint mondta, a kormány befolyása alá vonta az ombudsman intézményét is, amely egyedüli szervként rendelkezik hatáskörrel, hogy a vitatott sürgősségi kormányrendeleteket megtámadja az alkotmánybíróságon.

Példaként a 2013/28-as rendeletet említette, amely Băsescu szerint lehetővé teszi, hogy a kormány átláthatatlanul osztogasson közpénzt a hozzá pártpolitikai vonalon hűséges polgármestereknek, akiknek – szerinte – a kormány így akarja meghálálni a mozgósítást az elnökválasztáson.

Úgy véli, hogy a 2014/45-ös sürgősségi kormányrendelet már az alkotmányt sérti, hiszen ez eltörölte a különleges szavazókörzeteket, ami azt jelenti, hogy bármelyik szavazókörzetben leadhatják voksukat azok az állampolgárok, akik nem lakcímük szerinti körzetben szavaznak. Băsescu szerint a rendelet a központi választási bizottság szerkezetét is módosította. Hangoztatta, hogy ezeket nem lehet sürgősségi rendelettel megváltoztatni. Băsescu szerint az ombudsmannak meg kellett volna támadnia az alkotmánybíróságon ezt a rendeletet.

Utolsóként a 2014/55-ös számú rendeletet említette a választás korrektségét befolyásoló rendelkezésként, amely lehetővé teszi a helyi választottaknak – polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek és megyei tanácselnököknek -, hogy 45 napig pártot váltsanak anélkül, hogy elveszítenék mandátumukat, amit a helyi választottak törvénye ugyanakkor előír. Az ellenzék szerint a kormányzó szociáldemokraták így akarják átcsábítani saját oldalukra az ellenzék polgármestereit.

Băsescu szerint a kormány a befolyása alá vont a választások lebonyolítása szempontjából olyan fontos intézményeket, mint a rádiókat és televíziókat felügyelő Országos Audiovizuális Tanácsot, illetve a csendőrséget. Korábban a jobbközép ellenzéki Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) is élesen bírálta Pontát a szóban forgó sürgősségi kormányrendeletek miatt.

Mint ismeretes, Romániában november 2-án, illetve16-án tartanak államelnök-választást. Băsescu már nem indulhat újabb mandátumért, a kampányban viszont az általa védnökölt Népi Mozgalom Pártot (PMP) támogatja.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »