Gázai és ezidi menekülteket fogad be Ankara

Az utóbbi 12 évben Törökország figyelemre méltó donor országgá nőtte ki magát. Az ország az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia után a világ 4. legnagyobb humanitárius segítségnyújtója. A szírek mellett Ankara a gázai és iraki menekülteket is támogatja.

Bár Erdogan és pártja számos ponton támadható, mégis a globális szerepvállalás ily mértékű növekedése vitathatatlanul az ő érdemük. A frissen megválasztott köztársasági elnök egyik első hivatalos nyilatkozatában jelentette be, hogy augusztus 11-én kora hajnalban négy palesztin sebesült érkezett egy ankarai repülőtérre, akiket azonnal kórházba szállították. A sérülteket a Gázát és Törökországot összekötő légifolyosón keresztül szállították Ankarába. Az ENSZ által támogatott folyosó az Izraellel és Egyiptommal folytatott hosszas diplomáciai tárgyalások hatására valósult meg. További 200 sebesült befogadását tervezik. Ankara kijelentette, hogy törekedni fog minél több palesztin átszállítására a légifolyosón keresztül.

Jövő héttől a folyosót segélycsomagok eljuttatására is használni fogják. Eddig a 11 000 tervezett csomagból már 3500 érkezett meg Gázába. A folyosó létrejötte előtt Törökország az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságán (UNHCR), az UNRWA-n (az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten), illetve a török Vörös Félhold (Kizilay) szervezeten keresztül közvetve juttatott segélyeket. A Kizilay közel 4 millió dollár értékű gyógyszert küldött Gázába.

Ankara nem csak a palesztin rászorulókért vállal felelősséget. Az úgynevezett Iraki Kalifátust megteremtő ISIS terrorista csoport elől menekülő ezidi kisebbség is Törökországban látja a menekülés útját. Az iszlamista ISIS nem tűri meg az ősi zoroasztriánus hitvilághoz kötődő ezidiket. A menekültek elmondása szerint az iszlamista militánsok brutális módon végzik ki az áttérni nem akarókat, akár élve temetik el őket, másokat rabszolgának adnak el.

Mivel számos ezidi rokona Törökország délkeleti régióiban él, ezért közel kétezren menekültek át az országba, míg a határokon körülbelül 6500-an várnak. Az ezidi menekültek száma napról napra nő, így a török családok által be nem fogadottak számára sátrakat állítottak fel. A török kormány immár menekülttábor felállítását tervezi a számukra. A helyzetet nehezíti, hogy sok ezidinek nincs útlevele, sokan kényszerültek a határoknál hátrahagyni útlevéllel nem rendelkező gyermekeiket. Ankara ígéretet tett, hogy igyekszik úrrá lenni a helyzeten.

Schranz Katalin

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »