Mubarak nem vállalja a felelősséget a demonstrálók haláláért

A volt egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak nem tartja magát felelősnek a nyolcszázötven tüntető haláláért, akiket az ellene szervezett demonstrációk alkalmával öltek meg a biztonsági erők. Ehelyett a bíróság előtt saját erényeit és eredményeit sorolta.

Bíróság előtt tagadta Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök, hogy a 2011-es forradalom során ő utasította volna a biztonsági erőket arra az erőszakra, amely nyolcszázötven egyiptomi tüntető halálához vezetett. 

A volt diktátor szerint csak arra kérte a hadsereget, hogy tartsák fenn az ország biztonságát akkor, amikor a vallásos radikálisok beszivárogtak a békés tüntetők közé, börtönökbe törtek be és rendőrségeket gyújtottak fel.

„Én, Mohamed Hoszni Mubarak, aki most előttetek állok, sosem hoztam rendelkezéseket tüntetők meggyilkolásáról. Sosem rendelkeztem egyiptomi emberek meggyilkolásáról”, mondta a volt diktátor. Mubarak kijelentette, hogy tulajdonképpen azért is mondott le, hogy megelőzze a további vérontást és megőrizze az ország biztonságát.

„Egész életemben a haza ellenségei ellen harcoltam. Soha, semmilyen körülmények között nem rendeltem volna el egyetlen egyiptomi polgár meggyilkolását sem. Sosem adtam volna ki olyan parancsot, amely anarchiához vagy politikai vákuumhoz vezetett volna.” 

A volt diktátor rámutatott arra is, hogy az ő munkájának köszönhetően javult Egyiptom kapcsolata a többi arab állammal, erősödött az ország pozíciója Afrikában, felfutott a turizmus, és semmilyen idegen beavatkozás vagy külföldi katonai jelenlét nem volt az országban. Dolgozott az ország infrastruktúrájának és gazdaságának felvirágoztatásán, és hivatalba lépésétől kezdve harcolt a terrorizmus ellen.

Mubarak azt is kijelentette, hogy elnöksége alatt példátlan vélemény- és szólásszabadság volt jellemző az országra, elősegítette a polgárság kialakulását, valamint óva intett a vallás és politika keveredésének, ami 2012-ben sajnálatosan bekövetkezett.   

A perben Mubarak mellett további kilenc ember, köztük két fia és a volt belügyminiszter, Habib al-Adli is a vádlottak padján ül. Adli szerint 2011 januárjának eseményeit a Muszlim Testvérek tervezte el, együttműködve a Hamásszal, a Sínai-félsziget beduinjaival és más külföldi csoportokkal. 

A bíróság várhatóan szeptember 27-én hoz ítéletet.

Lorencsics Emese

Friss hírek