Vita a nyelvtörvényről Szlovákiában

Érdemben nem tesz semmit a kormányhivatal a kisebbségi nyelvtörvény alkalmazásáért, derül ki Robert Fico miniszterelnök leveléből, amelyben Solymos László (Híd) interpellációjára válaszolt. „A kisebbségi nyelvtörvény rendelkezéseinek gyakorlati alkalmazásáért a kormányhivatal a felelős, egyetlen kérdésemre sem kaptam érdemi választ – mondta lapunknak a Híd alelnöke.

– „Ezek a válaszok a kormányhivatalt minősítik, és jól tükrözik működését.” Solymos azt szerette volna megtudni, hogy az elmúlt két évben milyen előrelépés történt azokon a területeken, amelyeket a kisebbségi nyelvtörvény a kormányhivatal hatáskörébe utal. Ilyen például a nyelvtörvény alkalmazásához nyújtott módszertani segítség vagy a szakterminológiai szótárak összeállítása.

Robert Fico válaszából kiderül, hogy a kormányhivatal nem készül semmilyen módszertani útmutató kiadására, szerintük ugyanis erre nincs igény. „A hivatal eddigi tapasztalatai alapján megállapíthatjuk, hogy inkább egyéni beadványokkal és kérvényekkel keresik meg a kormányhivatalt az egyes közigazgatási szervek – válaszolta Fico Solymosnak. – A hivatal például módszertani segítséget nyújtott a Dunaszerdahelyi Járási Hivatalnak a járási hivatal egyes szervezeti egységeinek magyar megnevezését illetően.”

Solymos szerint azonban igenis van igény egy egységes módszertan elkészítésére. „Ezt igazolja az a kérdőíves felmérés is, amelyet az érintett, 512 magyarok lakta falu önkormányzatának megkérdezésével végeztünk – cáfolta Solymos Fico magyarázatát. – Nincs segítségük az önkormányzatoknak, nem tudják, hogyan kezeljék a nyelvtörvény előírásait. Erre van a kisebbségi biztos hivatala, hogy ezekben a kérdésekben segítse az önkormányzatokat és az államigazgatási szerveket.”

Egyelőre nem folytatódik a magyar–szlovák, a roma–szlovák és a ruszin–szlovák közigazgatási szótárak fejlesztése sem. „Ezek első változatát még abban az időszakban adta ki a hivatal, amikor A. Nagy László volt a kisebbségi biztos, az előkészítésük pedig akkor kezdődött, amikor Rudolf Chmel volt a miniszterelnök-helyettes – magyarázta Solymos. – Semmilyen konkrét választ nem kaptunk arra a kérdésre, hogy ezeket hogyan, milyen határidőkkel fejlesztik tovább, sem arra, hogy mikor készül el az ukrán–szlovák szótár.” Robert Fico csak annyit közölt, hogy a kormányhivatal kezdeményezte az ukrán–szlovák szótárt kidolgozó bizottság létrehozását. „Nagyon időigényes feladatról van szó (…), ezért nem lehet meghatározni a szótár kiadásának határidejét” – írta válaszában Fico.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »