A CIA nem a szenátus komputereit kutatta át

Az nyilvánvaló, hogy a Központi Hírszerző Ügynökségnél (CIA) valaki túllépte a hatáskörét, de téves az a megfogalmazás, miszerint az ügynökség a szövetségi felsőház számítógépeit kutatta volna át – jelentette ki a CNN-nek vasárnap Mike Rogers, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke.

Rogers rámutatott, hogy amikor a szenátus a CIA vitatott fogva tartási és vallatási módszereiről folytatott vizsgálatot, akkor a törvényhozás alkalmazottai olyan „biztonságos” számítógépeken végezték a kutatómunkájukat, amelyet a CIA bocsátott a rendelkezésükre, az általa ellenőrzött területen.

„Ne feledjék, ezek nem a szenátus komputerei, hanem a CIA-nál lévő CIA-komputerek voltak” – hangoztatta a képviselő.

„Valakit felelősségre kell vonni, mert ez komoly ügy. De nem hiszek annak a konspirációs elképzelésnek, amely szerint (a hírszerzők) a két ház szakbizottságainak számítógépei után akartak volna kémkedni. Ez természetesen tűrhetetlen (volna), és úgy gondolom, hogy bűncselekmény lenne” – tette hozzá.

John Brennan, a CIA igazgatója múlt csütörtökön bocsánatot kért a szenátus hírszerzési bizottságának vezetőitől, miután a belső főellenőri vizsgálat megállapította, hogy a CIA alkalmazottjai átvizsgáltak a szenátus alkalmazottjai által használt komputereket. Brennan felállított egy elszámoltató testületet, amely ki fogja vizsgálni az érintett CIA-tisztviselők magatartását, és szükség esetén meg fogja fenyíteni őket.

Kitekintő / MTI

Friss hírek