A lengyel zöldség bánja az EU-s szankciókat

Oroszország augusztus 1-től behozatali tilalmat rendelt el a legtöbb lengyel zöldségre és gyümölcsre, és egyúttal kilátásba helyezte a tilalom kiterjesztését az Európai Unióra. A moszkvai intézkedés hasonlatos ahhoz, ahogy az orosz diplomácia az EU-moldáv szabadkeresdelmi megállapodás aláírására reagált, Moldovát büntetve hasonló tilalommal.

A szerdai moszkvai bejelentés – amit egyébként egészségvédelmi megfontolásokkal indokoltak – széleskörű nemzetközi sajtóvisszhangot váltott ki, és persze felháborodott reakciókat eredményezett Varsóban.

A Reuters jelentése szerint Oroszország évente több mint 2 milliárd euró értékben vásárol zöldséget és gyümölcsöt az EU tagállamaitól, ebből 1,2 milliárdos hányadot tesznek ki a gyümölcs-szállítmányok. Ez egyébként az uniós gyümölcsexport 28 százaléka volt 2011-ben, ám az arány egyes tagországokban – így egyebek között éppen Lengyelországban is – ennél jóval magasabb.

A hivatalos moszkvai indoklás – amelyet az élelmiszerbiztonsági és közegészségügyi hatóság szóvivője, Alekszej Alekszejenko ismertetett – a jelentések szerint arra hivatkozott, hogy lengyel részről megsértették a szállítmányokat kísérő bizonylatolási elveket.

Alekszejenko sietett hangsúlyozni, hogy a most bejelentett orosz behozatali tilalomnak semmi köze az Oroszország ellen elhatározott európai uniós gazdasági szankciókhoz, mivel a „lengyel (import) helyzet már jó ideje” aggodalmaik tárgya. A korlátozás úgymond nem a lengyelek ellen irányul, csupán Oroszországnak a WTO-tagságával összhangban álló jogainak megvédését szolgálják.

Tomasz Solis, a Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetségének helyettes vezetője viszont egyértelműen „politikailag motiváltnak” minősítette a moszkvai lépést. Solis egyúttal elmondta, hogy a lengyel gyümölcsexport 60-70 százaléka az orosz piacra megy.

Az első európai uniós reakció „meglepetést” fejezett ki a moszkvai döntés miatt. Mint az Európai Bizottság szóvivője jelezte, „tanulmányozzák” annak pontos tartalmát. Szavai szerint az orosz tilalom minden előzetes bejelentés nélkül érte a brüsszeli testületet, és ezért most mindenekelőtt tájékozódniuk kell.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek