Kroes veszélyben látja a magyar sajtószabadságot

„Változatlanul veszély fenyegeti a sajtószabadságot Magyarországon”– címmel írt blogbejegyzést Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke, aki szerint nehéz más célt látni a reklámadó bevezetésében, mint az RTL kitessékelését az országból.

Hosszú idő után újra a magyarországi médiaállapotokat bírálta blogjában Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiaügyekért is felelős alelnöke, aki az EBESZ áprilisi választásokról készült jelentésének sajtóra vonatkozó megállapításai, az Origo internetes portál főszerkesztőjének elbocsátása és a nemrég elfogadott reklámadó kapcsán fogalmazott meg komoly aggodalmakat.

Kroes szerint a Magyarországgal kapcsolatos legutolsó hírek nyomán számos ok is van az aggodalomra. Elöljáróban emlékeztet a Klubrádió elvesztett frekvenciaengedélyére, ami – és itt idézi az Európai Parlament szavait – „elfogult és homályos pályáztatási gyakorlatról” tanúskodik. „A Klubrádió ugyan végül megkapta az engedélyt, ám a legutolsó hírek rámutatnak a szélesebb körű aggodalomra, ami még mindig nagyon valóságos” – szögezi le a digitális ügyekért felelős bizottsági tag.

Kroes mindenekelőtt megemlíti, az EBESZ választási megfigyelői jelentése aláhúzta, hogy „a górcső alá vett TV-csatornák többsége „számottevően elfogult volt a kormányzó Fidesz irányába, egyre több sajtótermék pedig közvetlenül a Fideszhez kötődő üzletemberek tulajdonába tartozik”. Az EBESZ jelentése olyan képet fest a médiaszektorról, mint ami a legjobb esetben is elbizonytalanodott és öncenzúrát gyakorol; a rosszabb értelmezés szerint pedig pártos, ha nem a kormány ellenőrzése alatt áll.

„Ebben a környezetben rendkívül ártalmas, hogy a kormány nem csak eltűri, de hathatósan ösztönzi a médiapluralizmus ellen közvetlenül irányuló folytatólagos fenyegetéseket” – húzza alá a holland nemzetiségű biztos.

Kroes ezt követően felemlegeti, hogy júniusban elbocsátották az Origo főszerkesztőjét, miután egy oknyomozó újságíró feltárt egy politikai botrányt. A menesztését sokan politikai nyomásgyakorlással hozzák összefüggésbe- teszi hozzá.

Az alelnök arra is emlékeztet, hogy a közelmúltban a Parlament alig néhány nap leforgása alatt, mindenféle érdemi vita vagy konzultáció nélkül elfogadott egy új adót, egy, a bevételek növelésére hivatott úgynevezett „reklámadót”, ami aránytalanul egyetlen médiavállalkozást sújt, az RTL-t. Hozzáteszi, hogy a cég saját számításai szerint ők az egyetlen cég, amely a legmagasabb adókategóriába kerülne. Ez pedig jelentős veszteségekkel sújtja a céget és veszélybe sodorja a működésre való képességét – jegyzi meg blogbejegyzésében a Bizottság alelnöke.

Kroes szerint egyértelmű következtetés vonható le. Az RTL egyike annak a maroknyi csatornának Magyarországon, ami nem népszerűsíti a Fidesz-párti vonalat. „Nehéz nem azt látni ebben, hogy a cél nem más, mint az, hogy kiebrudalják őket Magyarországról. A magyar kormány nem akar semleges, külföldi tulajdonban lévő műsorszolgáltatót Magyarországon. Egy tisztességtelen adót használ arra, hogy eltörölje a demokratikus biztosítékokat, és megszabaduljon egy olyan kihívástól, amitől a hatalmát félti” – fogalmaz a biztos.

Neelie Kroes a továbbiakban felhívja a figyelmet arra, hogy a letelepedés szabadsága a belső piac alapelvének számít, és a közvetlen vagy közvetett hátrányos megkülönböztetés az uniós jogba ütközik. „De ez nem egy speciális adóról vagy cégről szól, hanem az EU értékeiről. És ez a példának az a része, ami nagyon aggasztó. Sok illetékes szerv, köztük az Európa Tanács által megfogalmazott bírálatokat és aggodalmakat továbbra sem szívlelték meg. A tény az, hogy kormány-ellenőrzés, monopólium és cenzúra a magyar történelemnek egy más, sötétebb korszakához tartozik, és senkinek sem kellene megkísérelnie a visszatérést hozzá” – hangsúlyozza a Bizottság alelnöke.

Kroes arra is emlékeztet, hogy a tisztességes és pártatlan tájékoztatás a szabad és plurális média alapvető funkciója. Ennek aláásása és a pezsgő vitakultúra elhallgattatására irányuló kísérlet „a magyar demokrácia ellen intézett támadás”, ezért a demokrácia és a magyar nép érdekében „nem mehetünk el szótlanul mellette”.

A biztos azt is megjegyzi, hogy Magyarország nem az egyetlen EU-tagállam, ahol ilyen fajta aggodalmak és viták léteznek: ugyanezek a problémák más hangsúlyokkal és más kontextusokban Bulgáriában, Olaszországban és Nagy-Britanniában is felmerülnek. Kroes szerint Európának rendet kell tennie saját háza táján, hogy biztosítsa a szabad és plurális médiát.

Emlékeztet rá, hogy már számos javaslat létezik ennek a célnak az elérésére, többek között a Vaira Vike-Freiberga volt lett elnök irányítása alatt magas szintű szakértői csoport által készített jelentés. „Itt a legfőbb ideje, hogy a demokratikus értékek érdekében komolyan kezdjük venni ezeket az elgondolásokat” – írja blogbejegyzésében a Bizottság alelnöke.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »