A nyelvhasználatért küzdenek Romániában

Az elmúlt évek egyik legjelentősebb civil kisebbségügyi eredményének tartja a MOST-ACUM csoport a European Committee Human Right Hungarians Central Europe Alapítvány által megnyert pert, de véleményük szerint ez a meccs sem lejátszott.

Mint a maszol.ro megkeresésésre írják, Emil Boc valószínűleg minden befolyását felhasználja majd, hogy akadályozza a két- vagy háromnyelvű tábla kihelyezését, amivel ismét politikai szűklátókörűségét bizonyítja. Szerintük az, hogy az alapítvány jogi úton próbálkozik, fontos üzenet a választópolgárok számára is. „Ismét kiderült, hogy politikusaink, akik a magyar érdeket szolgálják, nem használtak ki minden lehetőséget” – jegyezték meg.

„Természetes, hogy az Alapítvány munkatársai, akik jogszabályok mentén keresik a kiutat, szkeptikusak a polgári engedetlenségre emlékeztető akciókkal szemben” – válaszolták arra a kérdésünkre, hogy mit gondolnak Szőcs Sándor ügyész róluk alkotott véleményéről. Mint írták, reméli, sikerül meggyőznüik őket arról, hogy nem csak a tárgyalóteremben, hanem az utcán is jelezni kell a nyelvhasználati hiányosságokat. „Ha más módszerekkel is, de ugyanazért küzdünk és hiszünk benne, hogy tevékenységeink kiegészíthetik egymást” – fogalmaz a MOST-ACUM csoport.

A csoport június végén helyezett ki magyar és német nyelvű helységnévtáblát a hivatalos, román nyelven szereplő alá, amelyet néhány napon belül eltávolítottak a hatóságok.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »