Románia: Kelemen Hunor lemond kormánytisztségeiről

Lemond a román kormányban betöltött kulturális miniszteri, illetve miniszterelnök-helyettesi tisztségéről Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, az RMDSZ azonban nem lép ki a kormányból – közölte pénteken a Mediafax hírügynökség az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsának (SZÁT) zárt ajtók mögött zajló ülésén részt vevő forrásaira hivatkozva.

Az RMDSZ a SZÁT Kolozsváron zajló ülésén dönt arról, folytatja-e a közös kormányzást a Victor Ponta vezette Szociáldemokrata Párttal (PSD). Az ülést követő, eredetileg magyar idő szerint 12.30-ra meghirdetett sajtóértekezletet már több ízben elhalasztották. A helyszínen több tucat újságíró várja, hogy Kelemen Hunor személyesen jelentse be döntését.

Az RMDSZ azért helyezte kilátásba kilépését a bukaresti kormányból, mert Románia a magyar érdekképviselettel szemben avatkozott be a kisebbségek és az Európai Bizottság (EB) jogvitájába. Az RMDSZ és a kisebbségek eruópai ernyőszervezete által kidolgozott Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés a kisebbségek védelmében szorgalmaz uniós szintű jogalkotást, de az EB elhárította illetékességét. Az elutasítás ellen a kezdeményezők pert indítottak az Európai Unió Bíróságán, amelybe Románia és Szlovákia az EB, Magyarország pedig a kisebbségek oldalán lépett be.

Kitekintő / MTI

Friss hírek