Nyugati nyomással teremtene békét Lavrov

A délkelet-ukrajnai szakadárok képviselőivel tárgyaló kontaktcsoportnak Ukrajna területén, biztonságos helyen kell mielőbb üléseznie – közölte az orosz külügyminiszter csütörtökön.

Szergej Lavrov egyben felszólította a nyugati államokat, hogy ennek érdekében hassanak Kijevre.

Emlékeztetett arra, hogy a francia, német és ukrán kollégájával szerdán Berlinben elfogadott nyilatkozat a kontaktcsoport újabb tanácskozásának összehívását sürgette.

A délkelet-ukrajnai szakadárokkal tárgyaló csoportban Leonyid Kucsma volt ukrán államfő képviseli a kijevi hatalmat, de annak tagja az EBESZ képviselője és Oroszország kijevi nagykövete is.

Lavrov közölte: minthogy az ukrán válság rendezését célzó egyezségek egyike sem teljesült – sem a február 21-én Kijevben, sem az április 17-én Genfben elfogadott megállapodás -, annak érdekében, hogy a szerdán Berlinben tető alá hozott négyoldalú nyilatkozatban foglaltak megvalósuljanak, a nyugati államoknak kell meggyőzniük a kijevi vezetést, hogy a kitűzött célokat hajtsa végre.

Az orosz diplomácia vezetője szerint elfogadhatatlan Kijevnek az a követelése, hogy a „szeparatisták” tegyék le a fegyvert. Szerinte senki sem fogja ezt egyoldalúan megtenni a megsemmisítés fenyegetettsége alatt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a berlini külügyminiszteri nyilatkozat előírja: a tűzszüneti megállapodást a kijevi hatalom és a délkelet-ukrajnai szakadárok közötti kétoldalú tárgyalások eredményeként kell elérni.

Lavrov azt mondta, hogy a délkelet-ukrajnai szakadárok szerdán jelezték, készen állnak arra, hogy tárgyaljanak a tűzszünetről. Az egyeztetés helyszínét azonban az orosz külügyminiszter szerint Ukrajnában, biztonságos helyen kell kijelölni, minthogy a dél-keleti Donyeck és Luhanszk megyékben harcok dúlnak.

 Kijev szerint ugyanakkor Oroszországban kellene megtartani a kontaktcsoport újabb ülését.

Kitekintő / MTI

Friss hírek