Már három halott van a kairói zavargásokban

Eddig három ember halt meg Egyiptomban az iszlamista Mohamed Murszi tavalyi megbuktatásának első évfordulóján csütörtökön, két terroristával saját bombája végzett – jelentette az an-Níl egyiptomi hírtelevízió.

Legkevesebb egy ember életét vesztette a közel egy éve rács mögött ülő exelnököt támogatók egyik tüntetése elleni rendőrségi akcióban. A fokozott készenlétben lévő rendvédelmisek helyi egységeinek ugyan sikerült átmenetileg feloszlatni a Gízában tartott demonstrációt, szemtanúk azonban a Twitter közösségi oldalon azt jelentették, hogy a tüntetők a lakónegyed kisebb utcáiba húzódtak vissza, de nem hagyták el a környéket.

Egy több iszlamista pártból és mozgalomból álló szövetség napokkal ezelőtt arra hívta fel az egyiptomiakat, hogy a július 3-i „államcsíny” évfordulóján „rohanják le” az ország fontosabb tereit és közlekedési csomópontjait. A felhívás szerint a nemzeti szintű mozgósítást országszerte a „düh napjai” fogják követni, amelyek a tavalyi hatalomváltás után létrejött berendezkedés végét és az egyiptomi forradalom helyreállítását hozzák el.

Országszerte több helyről is érkeztek hírek összecsapásokról, Alexandriában a rendvédelmisek tizenhat tüntetőt vettek őrizetbe, a többi helyszínről egyelőre nincsenek pontos értesülések.

A biztonsági erők lezárták az egyiptomi forradalom jelképes helyszínét, a kairói Tahrír teret és a város számos más pontját is, amelyeket azóta tűzszerészek fésülnek át, miután az utóbbi egy hétben számos házi készítésű pokolgép robbant fel, több embert megölve.

Az an-Níl szerint csütörtökön három, út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel Kairóban, de senki nem sérült meg. A fővárostól nyugatra fekvő Kerdasza településen viszont egy robbanószerkezet a tettesek kezében lépett működésbe. A detonációban mindketten életüket vesztették.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »