Ukrán válság: messze még az alagút vége

A NATO és az EU egybehangzó értékelése szerint kedvező fejlemény, hogy a múlt héten, a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen megbeszélést folytatott egymással Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök, ám ez csak a kezdeti lépés volt, és hosszú még az út az ukrajnai válság rendezéséig.

A NATO-országoknak az atlanti szövetséghez akkreditált nagykövetei (Észak-atlanti Tanács, NAC), valamint az EU-országok uniós képviseleteinek kül- és biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó nagykövetei (Politikai és Biztonsági Bizottság, PSC) együttes ülésen vitatták meg kedden az ukrajnai helyzetet. A tanácskozás után nevének mellőzését kérő brüsszeli forrás elmondta, hogy a két intézmény diplomatái egyaránt biztató, de még nagyon kezdeti lépésnek tartják a két elnök találkozójának a létrejöttét. Mindenesetre konszenzus volt abban, hogy most nem időszerű napirendre tűzni újabb szankciókat Oroszországgal szemben.

Egyetértettek abban is – tette hozzá az említett forrás -, hogy az Ukrajnával szembeni orosz fellépés nyomán kiemelt fontosságot kell tulajdonítani az európai energiapolitikának, az egyoldalú energiafüggés csökkentésének, a beszerzési források szétterítésének.

Egy uniós diplomata szerint – aki szintén nevének mellőzését kérte – egyelőre nem csupán az árkérdésben, hanem több más vonatkozásban sem született még megállapodás az EU közvetítésével folyó orosz-ukrán gáztárgyalásokon. Arra az esetre, ha Ukrajna nem egyenlítené ki tartozását, az oroszok az Ukrajnába irányuló további gázszállítások leállításával fenyegetőznek, ami hatással lenne Európára is. 

A NAC-PSC egyeztetésen diplomáciai forrás szerint szóba került még, hogy a NATO-nak és az EU-nak jobban együtt kell működnie egymással Ukrajna megsegítésekor, és el kell kerülni, hogy fölösleges párhuzamosságok keletkezzenek a támogatásban.

A tervek szerint az uniós országok külügyminiszterei június 23-án döntést hoznak ukrajnai civil EU-misszió elindításáról.

Kitekintő / MTI

Friss hírek