Letette a hivatali esküt a palesztin egységkormány

Letette a hivatali esküt hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnök előtt a Hamász és a Fatah mozgalom képviselőiből álló egységkormány, miután sikerült az utolsó percben elsimítaniuk a kabinet összetételével kapcsolatos ellentéteket.

Az Abbász vezette, világi Fatah és a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász az utolsó pillanatig egyeztetett. A vita amiatt alakult ki, hogy Abbász úgy döntött, nem lesz a kabinetben büntetés-végrehajtási miniszteri tisztség, a Hamász pedig követelte tőle e döntés visszavonását.

A Rámi Hamdalláh vezette átmeneti kabinet a ciszjordániai Rámalláhban tette le az esküt, az eseményt élőben közvetítette a Hamász televíziója, az al-Aksza. Az izraeli hatóságok nem engedték belépni Ciszjordánia területére az eskütételre a kabinet három tagját. A megbékélés kormánya tizenhét olyan minisztert számlál, akik nem politikusok, hanem területük szakemberei. A gázai övezetben élő miniszterek távolról vezetik majd hivatalukat.

A kormány hivatalba lépése azért volt kérdéses még hétfő délelőtt is, mert a Hamász az eddigi megállapodások felmondásával fenyegetett a büntetés-végrehajtási minisztérium tervbe vett feloszlatása miatt. Erről a lépésről a Gázai övezetet eddig vezető iszlamista mozgalom egyik vezetője, Számi Abu Zuhri azt mondta, hogy ez „az éhségsztrájkoló palesztin rabok hátbadöfése”. Végül mégis sikerült megállapodniuk abban, hogy a minisztérium vezetését Rámi Hamdalláh kormányfő intézi a kérdés végső megoldásáig. A miniszterelnök ezenkívül a belügyminisztérium irányítását is magára vállalta. 

„Ez a palesztin megosztottság végét jelenti”, jelentette ki Abbász a kormány beiktatási ünnepségén. „Ma a nemzeti egységkormány megalakításával kihirdetjük a nemzeti ügyünket súlyosan károsító palesztin megosztottság végét” – fogalmazott a Palesztin Hatóság elnöke. A Hamász részéről Abu Zuhri üdvözölte Gázában „a nemzeti egyetértés kormányát, amely az egész palesztin népet képviseli”, „minden palesztinok” koalíciós kabinetjét. 

Mahmúd Abbász ígéretet tett, hogy az új kormány elfogadja a közel-keleti béke ügyét szolgáló diplomáciai kvartett (Egyesült Államok, Oroszország, ENSZ, Európai Unió) elveit, vagyis elismeri Izrael létét, elutasítja az erőszakot, és elfogadja az Izraellel eddig aláírt megállapodásokat. A Hamász ugyanakkor mindeddig nem kötelezte magát e feltételek elfogadására. 

A Fatah és a Hamász hét éve tartó ellenségeskedésének vetett véget április végén egy egyezmény elfogadásával, amely szerint az év végéig egy szakemberekből álló átmeneti kormányt bíznak meg a palesztin területek vezetésével, s az év végén általános választásokat tartanak. 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felmondta a palesztin-izraeli béketárgyalásokat az egységkormányról való megállapodás miatt, és többször kijelentette, hogy nem működik együtt a Hamász képviselőit is magában foglaló palesztin vezetéssel, mert a Hamászt terrorszervezetnek tekinti.

Shiri Zsuzsa

Friss hírek