Amerikai terrorista robbantott Szíriában

Egy amerikai férfi 16 tonna robbanószerrel hajtott a szíriai kormányerők közé.

Az Amerikai Külügyminisztérium megerősítette, hogy egy amerikai férfi hajtott végre öngyilkos merényletet Szíriában – áll a Reuters oldalán.

Május 25-én a szíriai Idlib városában 4 öngyilkos merénylő hajtott végre robbantást a kormányerők ellen. Egyiküket az amerikai Moner Mohammad Abu-Salha-ként azonosították a szíriai ellenállás vezetői. A férfi egy 16 tonna robbanószert szállító teherautóval robbantott szét egy éttermet, ami a szíriai katonaság gyülekezőhelyeként szolgált. A merényletben elhunytak száma ismeretlen.

A 22 éves floridai férfi Vero Beach városában élt családjával. Abu-Salha több főiskolán is tanult, de tavaly tanulmányait félbeszakítva utazott Szíriába, hogy harcoljon Bassár El-Aszad kormánya ellen. Ott az Al-Kaidához csatlakozva Abu-Salha az Abu Hurayra Al-Amriki nevet vette fel (az Al-Amriki lefordítva „Az Amerikai”-t jelent). A férfi Twitter oldalára a merénylet előtt az alábbi képet töltötték fel:

A férfiről az Idlib körzeti ellenállás vezetője, Asaad Kanjo is hallott: „Megérkezésekor egyszerűen széttépte az amerikai útlevelét, ez még a helyi tábornokot is meglepte.” Az alábbi videóban állítólag látható a férfi is:

Az amerikai hatóságok tisztában voltak a férfi Szíriába utazásával, de nem nyilatkoztak bővebben az esetről.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »