Mégis leengednék előttünk a britek a sorompót

A tömeges kelet-európai bevándorlás tanulságai miatt a brit Munkáspártnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy kormányra kerülése esetén korlátozza a külföldi EU-munkavállalók betelepülését Nagy-Britanniába – írták a párt vezetőjének, Ed Milibandnek címzett, vasárnap közölt nyílt levelükben a legnagyobb baloldali brit parlamenti erő alsóházi képviselőcsoportjának vezetői. Az MTI londoni tudósítójának összefoglalója.

A The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lapban közzétett levél szerzői szerint az Európai Unió 2004-es keleti bővítése előtt 167 ezer magyar, lengyel, szlovák, szlovén, cseh, észt, lett és litván élt Nagy-Britanniában, számuk azonban 2012-re már meghaladta az egymilliót. 

A munkáspárti képviselők szerint e közép- és kelet-európai EU-bevándorlók készek „nyomorszintű fizetésekért” alacsony képesítést igénylő munkakörök betöltésére, és nagy számuk miatt ezzel „lefelé ható nyomást” gyakorolnak a nagy-britanniai bérekre.

A nyílt levél szerzői szerint ez a jelenség éppen azokat a közösségeket érinti kedvezőtlenül, amelyek képviseletére a Munkáspártot alapították. E folyamatoknak „katasztrofális politikai következményei” lehetnek a Munkáspártra – áll a levélben.

Mindezek alapján az aláírók felszólítják Ed Milibandet, a párt miniszterelnök-jelöltjét arra, hogy ha a Labour kormányra kerül, kötelezze el magát az EU-munkavállalók beáramlásának korlátozása mellett olyan uniós társállamok esetében, amelyekben sokkal alacsonyabb a bérszínvonal, mint Nagy-Britanniában.

Az unión belüli munkaerőmozgás pontosan ilyen jellegű korlátozását követeli a kormányzó brit Konzervatív Párt is. 

David Cameron miniszterelnök tavaly év végén, a Financial Timesnak írt cikkében fejtette ki részletesen – és azóta több nyilatkozatában is megerősítette – London e követeléseit. A kormányfő szerint olyan új megállapodást kell kötni, amely az EU „központi, ám nem minden feltétel nélküli” alapelveként ismeri el a munkaerő szabad áramlását.

Cameron szerint az új EU-tagállamok egy főre jutó jövedelmének el kellene érnie egy bizonyos szintet, mielőtt teljesen szabaddá válik állampolgáraik számára a munkavállalás más uniós országokban.

Miliband is tett már utalást arra, hogy a brit Munkáspárt szintén az uniós munkaerőmozgás szabályozásának szigorítását tartaná szükségesnek. A London Business School üzleti főiskolán elmondott minapi beszédében kijelentette: az egyes EU-tagállamoknak a jelenleginél „sokkal nagyobb rugalmasságot” kell biztosítani a bevándorlás kérdésében, és ennek részeként lehetővé kell tenni számukra, hogy szükség esetén „akár jelentősen” meghosszabbíthassák az új tagországok munkavállalóival szembeni átmeneti korlátozások időtartamát.

Kertész Róbert

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »