Nem sikerült megbuktatni a kormányt

Hivatalában maradhat a Victor Ponta miniszterelnök vezette kormány, miután megbukott a parlamentben az ellenzék bizalmatlansági indítványa. A Mediafax hírügynökség szerint 176 törvényhozó voksolt a kormány megbuktatása mellett, 19-en ellene, de ez nem volt elegendő, mivel 286 voksra lett volna szükség.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb partnere, a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt alkot kormánykoalíciót.

Az ellenzék nem tudta mozgósítani honatyáit, hiszen magát az indítványt 231 törvényhozó írta alá benyújtáskor, a parlamenti szavazáson viszont ennyi szavazatot sem sikerült összegyűjteniük.

Az ellenzéki apátia mögött az áll, hogy eleve kudarcra volt ítélve a kezdeményezés, mert a Ponta-kormány stabil többséggel rendelkezik a parlamentben. Eredetileg azzal a reménnyel terjesztette be az ellenzéki liberális párt – összefogva a többi ellenzéki erővel -, hogy még a vasárnapi EP-választás előtt napirendre tűzze a parlament, és így értékes médiaszereplési lehetőséghez jussanak a választási kampány utolsó száz méterén. A kormánykoalíciót alkotó pártok azonban végül a választás utáni időszakra ütemezték a parlamenti vitát, így a bizalmatlansági indítvány elvesztette a tétjét.

Az Állítsátok meg a korrupt, demagóg és hazug Ponta-3 kormányt címmel megszövegezett kezdeményezés főleg amiatt bírálta a kormányt, hogy nem léptette életbe a választási kampányában ígért gazdaságélénkítő intézkedéseket.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek