Máris bajuszt akasztanak a krími tatárokkal

A krími vezetés nem tervezi, hogy nemzetiségi alapon biztosítson helyeket a kormányzati szervekben sem a krími tatároknak, sem más nemzetiségeknek – jelentette ki Szerhij Akszjonov, az Oroszország által megszállt félsziget önhatalmúlag kinevezett miniszterelnöke.

Hétfői ukrán híradások szerint Akszjonov leszögezte, hogy minden posztra „kizárólag szakmai alapon” neveznek ki tisztségviselőket. Hangsúlyozta, hogy semmiféle nemzetiségi kvótát a kinevezésekben nem kívánnak alkalmazni.

„A krími tatárok és más nemzetiségek képviselete a hatalmi szervekben csakis szakmai alapon valósulhat meg” – közölte.

Akszjonov kijelentette továbbá, hogy a krími tatárok képviseleti szerveit, a kurultájt és a medzsliszt hivatalosan be kell jegyeztetni mint szervezeteket. Hozzátette, hogy csak e szervezetek törvényessé tétele után és a krími tatárok képviselőinek az együttműködésre való hajlandósága mellett kész a krími vezetés a közös munkára az említett képviseleti szervekkel. 

Vasárnap, a krími tatárok kitelepítésének 70. évfordulójáról megemlékező szimferopoli gyásznagygyűlésen a résztvevők határozatot fogadtak el, amelyben  nemzeti-területi autonómiát követeltek a félszigeten a krími tatároknak. Emellett olyan törvények elfogadására szólítottak fel, amelyek szavatolják a krími tatárok által megválasztott képviseletek működését a krími köztársaság döntéshozói és végrehajtói szerveiben.

Követelték továbbá az krími tatár nép össznemzeti kongresszusa, a kurultáj, valamint az általa létrehozott önigazgatási szervek, a medzslisz és egyéb regionális és helyi intézmények elismerését, mint az „őshonos krími nép” képviseleteit.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »