Megfélemlítéssel az okosfegyver ellen

A fegyverlobbi nyomására kényszerült egy boltos lemondani ötletéről.

Egy fegyverboltos okosfegyvert akart árusítani Maryland-ben, de a helyieknek nem tetszett az ötlet. A fenyegetések miatt inkább visszalépett – jelenti a Reuters.

A Rockville-i Andy Raymond üzletét és alkalmazottait féltve visszavonta az Armatix iP1 22-kaliberes maroklőfegyvert kínálatából. “Embereim vannak, akikért felelősséggel tartozom. Nem kockáztathatom sem az ők, sem a boltom épségét” – nyilatkozta a tulaj.

Miután Raymond felvette az Armatix gyártotta pisztolyt, annak árusítása ellen több száz tiltakozó hívást és üzenetet kapott. Közöttük nem ritkán halálos fenyegetések is szerepeltek: “Megérdemled majd, amit kapni fogsz” – állt a tulajdonos közösségi oldalon tárolt üzenetei között.  “Az üzlettársamnak azt mondták, hogy porig égetik az üzletet. Próbáltam megbeszélni az ügyet az emberekkel, de nyilvánvalóan hibát követtem el” – mondta Raymond.

A fegyverjogi aktivisták dühét a pisztoly belső mechanikája váltotta ki, ami szerintük sérti a fegyvertartáshoz való alkotmányos jogukat. Maga a fegyvert úgy alakították ki, hogy rádióhullámon keresztül egy hozzá okosórával van összeköttetésben. Ha 30 centiméternél távolabb kerül a fegyver az időmérőtől, nem lehet elsütni.

Barack Obama elnök kiállt az újítás mellett, de Raymond-hoz hasonlóan, a Nemzeti Fegyverszövetség lobbijának ellenálllásába ütközött. Az új technológia ellenzői attól félnek, hogy a típus elterjedésével előbb-utóbb kitiltanának minden lőfegyvert, ami nem rendelkezik a gátló mechanizmussal.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »