Lázadás az Európai Parlamentben

Azt gondolná a külső szemlélő, hogy az utolsó parlamenti ülésszak végével és a képviselők hazai kampányával alábbhagynak az indulatok az Európai Parlamentben. Az uniós intézmény 6000 dolgozója között azonban ritkán látott indulatos vitát, már-már ideológiai alapú konfliktust gerjesztett a kantin salátabárjának áremelése.

Az Európai Parlament étkezdéje Brüsszel-szerte híres és irigyelt a támogatásoknak köszönhetően nyomott árainak köszönhetően, húsvét után viszont új rendszert vezetett be a menedzsment a salátabárban: a korábban a tányér mérete alapján szabott árak helyett ezentúl súlyra kell fizetni a salátákért. A döntés hátterében a kidobott étel mennyiségének csökkentését célzó kampány áll, a Parlament ugyanis az év végére 20 százalékkal csökkentené a kárba vesző ételadagot.

A lépés következtében a salátaárak nagyjából két-háromszorosukra nőttek, ezzel egyébként megközelítve az EU-s intézményeken kívüli 5-6 euró környéki átlagos brüsszeli árszínvonalat (szemben a korábbi 2,10 euro / tányér körüli értékkel).

Sok belga és számos uniós adófizető szemében a kantin olcsósága eddig is az amúgy is jól fizetett eurokraták privilegizáltságának szimbóluma volt, a dolgozók részéről kibontakozó ellenállás pedig csak tovább erősíti ezt az ellenérzést. Az intézmény mind a 6000 dolgozójának elküldött e-mail-folyam gyakorlatilag óráról-órára indulatos személyes beszámolókkal gyarapszik. Az elégedetlenkedők szerint a bevezetett eszköz nem szolgálja a kitűzött célt, és egyébként is kontraproduktív éppen a választék legegészségesebb részének árait növelni.

Az ellentábor a privilegizált bánásmód elvárását veti az elégedetlenségüknek a közösségi médiában a #saladrevolution hashtaggel hangot adók szemére. Ők azonban a munkáltató által biztosított béren kívüli juttatásként tekintek az olcsó étkeztetésre, és munkavállalói jogaik csorbulását látják.

A vita odáig fajult, hogy még néhány képviselő is kinyilatkoztatta véleményét: természetesen ideológiai törésvonalak mentén. Az euroszkeptikus brit UKIP egyik delegáltja a pazarló és fölösleges Közös Agrárpolitika, valamint az indokolatlanul szigorú élelmiszerbiztonsági előírások következményének nevezi az élelmiszerárak inflálódását és zöld lobbit sejt a háttérben. Nem ő volt az egyetlen, aki ironikus megjegyzésekkel illette az Európai Unió, elsősorban pedig a Bizottság apáskodó, „mindent felügyelő” és a „piaci folyamatokba beavatkozó” szerepét.

Ellentétes gondolatok mentén a svéd Kalózpárt képviselője is beszállt az online szóváltásba, lobbiérdekeket, korrupciót és a beszállító cég feltűnő befolyását kutatva a háttérben. Az értetlenkedésként indult vita így néhány óra leforgása alatt egy piacpárti – szociáldemokrata, liberális – konzervatív összecsapássá változott.

A komédiába illő e-mail váltás ismét felszínre hozta az apróságokon vérre menő vitákat folytató eurokraták és képviselők iránti ellenérzéseket, valamint középpontba állította a közpénzből jól fizetett EU-s tisztségviselők hasznosságát firtató civódást. Bár természetesen mindössze egy apró, egyébként marginális momentumról van szó, az európai unió megítélésének talán éppen az ilyen érdektelen, ámde látványos és abszurd jelenetek ártanak a legtöbbet.

Csicsai Máté

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »