Szlovéniában beütött éjjel a kormányválság

Megvonta a bizalmat pártja a szlovén kormányfőtől, aki helyett Zoran Jankovic ljublanai polgármestert választották a Pozitív Szlovénia élére péntek éjjel. Alenka Bratusek bukása előre hozott választáshoz és újabb mély belpolitikai válsághoz vezethet az országban.

    A Szlovéniát kormányzó balközép tömörülés kongresszusán a pártot alapító Jankovic egyértelmű győzelmet aratott az elnökségért vívott küzdelemben: 55,5 százalékot (422 szavazatot) szerzett Bratusek 45,5 százalékával (338 voksával) szemben, így egy év után visszatérhet a Pozitív Szlovénia élére.

    A ljubljanai polgármester megválasztása azonban könnyen újabb mély belpolitikai válságba sodorhatja az országot, várható ugyanis, hogy Alenka Bratusek lemond miniszterelnöki tisztségéről. A kormányfő, a párt eddigi ideiglenes elnöke a szavazás előtt bejelentette, pártja támogatása nélkül nem kíván a balközép kormány élén maradni.

    A balközép párt mindhárom koalíciós partnere jelezte: nem működnek együtt egy Jankovic vezette Pozitív Szlovéniával. A politikus ellen nyomozás folyik korrupció miatt, ő azonban tagadja a vádakat.

Az EP-listán is huzakodtak

Valószínűleg befejezi európai parlamenti pályafutását Jelko Kacin szlovén politikus, az EP szerbiai jelentéstevője – írta csütörtökön a Politika című belgrádi napilap.  Az újság értesülései szerint a kormányzó Pozitív Szlovénia nevű párt nem Kacint, hanem a független Joze Mencingert választotta az idei európai parlamenti választások listavezetőjének. Az indoklás szerint a 2004 óta EP-képviselő Kacin „nem elfogadható” jelölt a lista első helyére. 

    Jelko Kacin Szlovén Liberális Demokrácia nevű pártja néhány éve már parlamenten kívül politizál, ezért az európai választásokon sem számíthatna képviselői helyekre. Kacin szeretett volna Alenka Bratusek szlovén miniszterelnök Pozitív Szlovénia nevű pártjának a listavezetője lenni, kérését azonban elutasították. 

    A döntésre az EP-képviselő úgy reagált: nehezen tér napirendre afelett, hogy a listavezető egy euroszkeptikus személy (Menciger) legyen.

    A választásokat azonban nem mindenki veszi ennyire komolyan. A Politika arról is beszámolt, hogy az Álommunka nevű civil kezdeményezés is indul az EP-választáson, hét jelöltjüket véletlenszerűen sorsolták ki internetes követőik közül.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »