Katasztrófa esetén törvényesen hordhatnának fegyvert Floridában

Ehhez fegyvertartási engedély sem kellenne a lakosság többségének.

A floridai törvényhozók döntése értelmében a lakosság többsége engedély nélkül hordhatna fegyvert szükség idején – jelenti a Reuters.

Krízishelyzetben, vagy természeti katasztrófák esetén minden büntetlen előéletű állampolgár viselhetne fegyvert engedély nélkül – így foglalható össze annak a törvényjavaslatnak a lényege, amit 80-36 arányban fogadott el a floridai képviselőház. Amennyiben a szenátusi szavazás sikeres lesz, már csak a floridai szenátor aláírására lesz a szükség a javaslat életbe lépéséhez.

„A szabadság harangjai hangosan konganak egész Floridában a mai döntés után” – nyilatkozta a sajtónak az indítvány fő támogatója, a republikánus Heather Dawes Fitzenhagen. Viszont a leglazább fegyvertartással bíró államban is akadt egy ellenlábasa a javaslatnak, a helyi rendőrség. A Floridai Sheriff Szövetség és más rendfenntartó szakszervezetek mellett demokrata politikusok is tiltakozásukat fejezték ki a javaslattal szemben. Szerintük a menedékeken tárolt fegyverek veszélyesek lehetnek a nagy stresszt átélő emberekre. „Az emberek egy másfajta valóságot élnek meg vészhelyzetben. A törvény kapcsán rejtett fegyverek behozataláról beszélünk egy olyan környezetbe, ahol a feszültség és a stressz a plafonig ér” – mondta Victor Torres demokrata képviselő.

Fitzenhagen szerint a törvény nem engedné a fegyvertartást az elítélteknek, és olyan személyeknek, akiket eltiltottak a fegyvertartástól, bár ennek a kitételnek gyakorlati ellenőrzését még homály fedi.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek