Jövő héten lesz a Hedvig-tüntetés

A jövő heti Hedvig-tüntetés menettel zárul. A pártok buszokkal hozzák szimpatizánsaikat. Még nem tudni, kik lesznek a szlovák felszólalók, a politikusok nem lépnek a pódiumra, ha ez lesz a szlovák civil résztvevők feltétele.

Jövő szerdán Hedvig-tüntetésre kerül sor Pozsonyban. A múlt heti bejelentéshez képest újdonság, hogy a hat órakor a Vármegyeháza téren (Župné nám.) kezdődő tüntetés „mozgásba lendül”, és a Hviezdoslav téren, a nemzeti színház régi épülete előtt ér véget. Az ok: itt lesz a kormány szervezésében – és a kabinet tagjainak részvételével – az uniós csatlakozás tizedik évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő díszfogadás. A szervezők korábban úgy tudták, hogy a parlament régi épületében – ez található a Vármegyeháza téren – kerül sor a többek között Robert Fico és Robert Kaliňák részvételével zajló eseményre, így módosítani kellett a területfoglalási kérvényüket.

A tüntetést szervező Szlovákiai Magyarok Kerekasztala tegnap tartott sajtótájékoztatót a témában, ám az továbbra sem derült ki, milyen lesz a program, s főleg, a magyarok mellett lesznek-e szlovák társszervezők és „fellépők”. „Nem akarjuk, hogy a tüntetés magyar etnikai akció legyen” – mondta Tokár Géza. A Kerekasztal szóvivője szerint megkeresték egyebek mellett a Fair-Play Szövetséget, a Via Iurist, a Hedviggel kapcsolatban virtuális üzenőfalat működtető jablko.sk-t is, ám egyelőre nem lehet tudni, kik állnak be névvel is az akció mögé. A civilek felkérték Jana Dubovcová emberjogi biztost is, neki azonban szerdán koraeste egy másik programja van, ha nem tud eljönni, levélben juttatja el üzenetét a tiltakozókhoz. Kérdéses, hogy az érintett, Žák Malina Hedvig részt vesz-e az akción, ha nem, állítólag tőle is üzenetet várnak, melyet felolvasnának a téren.

Információink szerint az egyik legnagyobb probléma a szlovák civil szféra részéről a politikusok részvétele a rendezvényen – a tüntetés szervezői között van ugyanis a Híd és az MKP is. „Ha a szlovák résztvevők kérése az lesz, hogy a politikusok ne szólaljanak fel, akkor háttérben maradunk” – mondta lapunknak Bugár Béla, a Híd elnöke. Hasonlóan nyilatkozott Szigeti László is, az MKP OT-elnökének elmondása szerint még nem született egyezség arról, ki fog felszólalni.

A pártoknak, úgy néz ki, leginkább a tömeg „biztosításában” lesz szerepük. A Híd és az MKP is mozgósította nyugat-szlovákiai járási szerveit, hogy busszal szállítsák a tüntetésen részt venni kívánó szimpatizánsaikat is. Hasonlóan jár el a Csemadok is. „Legalább Szencről indítunk egy buszt” – mondta lapunknak Bárdos Gyula, a szervezet országos elnöke.A szerdai tüntetésre legalább 500 fős tömeget várnak a szervezők. A tiltakozó akció egy-másfél órás lesz, utána a résztvevők átvonulnának a Hviezdoslav térre – ez szűk tízperces séta –, ahol valamilyen – egyelőre titkos – performansszal érne véget a rendezvény.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »