Magyar az ukrán “mentőbrigád” élén

A magyar Balás Péter vezetésével támogató csoportot hozott létre szerdán az Európai Bizottság az ukrajnai politikai és gazdasági reformok segítésére. A szakértői csoport mandátumát Grúziára és Moldovára is ki lehet terjeszteni.

A magyar származású Balás Péter áll majd annak a körülbelül negyvenfős szakértői csoportnak az élén, amely roved és középtávon nyújt majd segítséget az ukrán hatóságoknak a gazdasági és politikai reformok végrehajtásában. Balás Péter jelenleg a kereskedelmi főigazgatóság helyettes vezetője és többek között a Szovjetunió utódállamaival ápolt kereskedelmi kapcsolatok tartoznak a felügyelete alá.

A támogató csoport, amelynek munkáját politikai szinten Stefán Füle bővítési biztos koordinálja majd, egyfajta platformként szolgál majd azoknak a különböző erőfeszítéseknek az összefogására és figyelemmel kísérésére, amelyekkel az Európai Unió próbál segíteni Ukrajnának az ország előtt álló óriási politikai és gazdasági kihívások kezelésében. A körülbelül 30 uniós tisztviselőből álló egység munkáját tagállami és szerződéses szakértők, és különleges tanácsadók segítik majd, és feladata lesz még a különböző donorok és nemzetközi pénzügyi intézményekkel való együttműködés összehangolása is.

“A mai döntés a szakértői csoport létrehozásáról szavatolni fogja azt, hogy az ukrán hatóságok minden támogatást megkapjanak az ország stabilizálásához szükséges politikai és gazdasági reformokhoz. Közös célunk egy demokratikus, független és virágzó Ukrajna” – jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A támogató csoport roved távon, 2014-gyel bezárólag be fogja azonosítani, hogy milyen technikai segtségnyújtásra van szükségük az ukrán hatóságoknak, illetve össze fogja hangolni azokat három fő területen. Ezek: a törékeny pénzügyi, gazdasági és politikai helyzet stabilizálása; a növekedés előmozdítását célzó reformok tervének kidolgozása és végrehajtása; az elsőbbséget élvező reformok beazonosítása avégett, hogy az EU és Ukrajna között aláírt társulási megállapodás és a vízumkönnyítésről szóló cselekvési terv minél hamarabb kézzelfogható eredményeket hozzanak.

Középtávon, 2015-től kezdődően a támogató csoport további támogatást nyújt majd Ukrajnának az átfogó reformprogramok kidolgozásában és végrehajtásában.

A Bizottság szerint a szakértők tevékenységét Grúziára és Moldovára is kiterjeszthetik a jövőben.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »