Horvátország támogatja Montenegró NATO-csatlakozását

A horvát kormány teljes mértékben támogatja azt az elképzelést, hogy Montenegró meghívót kapjon a szeptemberi NATO-csúcson a szervezet tagjainak sorába. Ezzel együtt még korántsem biztos, hogy a világ legerősebb katonai szövetségének bővítése valóban napirendre kerül a Walesben tartandó találkozón.

Igor Lukšić, montenegrói külügyminiszter március végén hivatalos látogatást tett horvátországi kollégájánál, Vesna Pusić-nál. A találkozón elhangzott információk mindkét fél számára rendkívüli fontossággal bírtak, hiszen érintették a régió aktuális gazdasági és politikai kérdéseit is.

A horvát külügyminiszter, Vesna Pusić kiemelte, hogy Horvátország minden szempontból támogatja Montenegró csatlakozását az euroatlanti közösséghez. Gratulált az eddig elért eredményekhez és a reformok folytatására bíztatott, hiszen Montenegró egyik kiemelt régiós partnere Horvátországnak. Igor Lukšić megköszönte a horvát külügyminiszter pozitív fogadtatását és kiemelte, hogy a továbbiakban is számít Horvátország támogatására és tanácsaira a sikeres integráció terén, főleg a csatlakozási fejezetek sikeres lezárásában való iránymutatásban.

Vesna Pusić három fő témára bontotta a tárgyalásokon elhangzottakat, amiket Horvátország is kiemelten kezel. Az elsődleges szempont a regionális helyzet és viszonyok kérdése, amibe többek között besorolhatóak a két állam közötti kapcsolatok, a régió integráció felé vezető útja és a regionális gazdaság-politikai fejlődés. Második témaként Pusić Montenegrónak a walesi NATO-csúcson történő meghívását emelte ki, amiben Horvátország aktív támogatásáról biztosította Montenegró kormányát, még akkor is ha az elkövetkező csúcstalálkozó koránt sem biztos, hogy a bővítés jegyében zajlik majd. Továbbá fontos témaként mindkét fél kiemelte a két ország közötti bilaterális kapcsolatokat, amibe többek között beletartozik a kőolaj és földgáz kitermelésének és feltárásának kérdése. Kiemelendő továbbá a Prevlaka kérdésének megoldása, amely kapcsán a horvát fél biztosította a montenegrói kollégáit, hogy nem fog előkerülni akadályozó tényezőként a csatlakozási tárgyalások folyamán, hiszen egymás között, a nemzetközi közösség bevonása nélkül kívánják a problémát megoldani. A részletekről a továbbiakban fognak egyeztetni.

Jelenlegi legfontosabb lépésként mindkét fél a montenegrói szervezett bűnözés elleni fellépést emelte ki.  Vesna Pusić gratulált Montenegró kormányának Darko Šarić elfogásáért. Lukšić pedig biztosította a sajtó munkatársait, hogy nem fogja több atrocitás érni az újságírókat – utalva ezzel egy korábbi incidensre. Egyúttal azt is kifejtette, hogy Montenegróban szó sincs bármilyen nemű korlátozásokról, amely a média működését érintené. Végül hozzátette, hogy a hatóságok a továbbiakban is erőteljesen fel fognak lépni a szervezett bűnözéssel szemben.

Kocsicska Aleksandra

Friss hírek