El akarták hallgattatni Schrödert a Krím-ügyben

Gyakorlatilag egy lépésre vagyunk az újabb hidegháború kirobbanásától, ebben a helyzetben pedig Európának nagyobb szüksége van az összetartásra, mint korábban bármikor. Eme gondolat vezérelhette azokat a buzgó zöldpárti és konzervatív európai parlamenti képviselőket, akik meg akarták tiltani Gerhard Schrödernek, hogy Oroszországgal kapcsolatban bárminemű nyilatkozatot tegyen. Az indoklás: Schröder a gazpromos múltja miatt érdekkonfliktusba keveredett. No és hol marad a szólásszabadság, kérdezhetnénk?

A legutolsó német szociáldemokrata kancellár kétségkívül kihúzta a gyufát Brüsszelnél. Gerhard Schröder már többször is bírálta az EU külpolitikai szerepvállalását Ukrajna kapcsán: még a Janukovics-rezsim bukása előtt Schröder szíve szerint kizárta volna az EU-t, mint közvetítőt a két tábor között (mivel az nem pártatlanul avatkozott be a belpolitikai helyzetbe), a jelenlegi krími válság kialakulása kapcsán pedig úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió ténylegesen osztozik a felelősségben Oroszországgal, mivel nem kínált reális alternatívát az ukrán államnak. Brüsszelnek pedig nem tetszett Schröder hangneme, ezért úgy döntött, elébe megy a konfliktusnak, és megtiltja az exkancellárnak, hogy szájára vegye a Krím szót.

Gerhard Schröder régóta oroszbarát hírében áll. Kancellársága alatt igen jó baráti kapcsolatokra tett szert Vlagyimir Putyinnal, ami egészen addig ment, hogy Schröder lényegében éket vert az USA és az EU közé az iraki misszióban való részvétel kapcsán. Hivatali idejének lejárta után az egykori kancellár a Gazprom irányítása alatt álló Nord Stream AG ügyvezető igazgatója lett, ami akkor, 2005-ben egy igen botrányos munkahelyváltás volt, figyelembe véve, hogy a választási vereség és az új munkaszerződésének aláírása között mindössze pár hét telt el. Gerhard Schröder sok területen nem osztja az uniós mainstream álláspontot, ezek egyike az unió keleti stratégiája: a volt kancellár geopolitikai érdekekre hivatkozva próbálná elmagyarázni Putyin gondolatmenetét – akit egyébként korábban még „kiváló demokratának” nevezett –, ugyanakkor elismeri, hogy Oroszország a krími akciójával megszegte a nemzetközi jogot.

Igen ritka eseménynek számít az európai fővárosban, hogy zöldpárti és konzervatív képviselők szövetséget kötnek egymással. Pedig csütörtökön pont ez volt a helyzet. Ennek megfelelően az Európai Parlament fent említett két képviselőcsoportjából módosító indítványt nyújtottak be a Krímről szóló uniós határozat 25a pontjához:

„Az Európai Parlament sajnálatát fejezi ki Gerhard Schröder egykori kancellár, az ukrajnai válságra vonatkozó nyilatkozatai kapcsán, ezért hangsúlyozza, hogy semmilyen nyilvános kijelentést ne tegyen többé azokban a témákban, melyek Oroszországra vonatkoznak, figyelembe véve a Gazpromhoz köthető számos kapcsolatát, amely Oroszország egyik legnagyobb külpolitikai eszköze, ezáltal ő egyértelműen érdekkonfliktusba keveredett” – szól a tervezet.

A módosító indítvány egyik fő kezdeményezője, a német zöldpárti Rebecca Harms szerint „Schröder korábban a kancellári szerepkörét teljesen összemosta az orosz gazdaság érdekeivel”, így magyarázható véleménye szerint, hogy „Schröder jelenleg is Putyin politikája iránt folytat toleranciakampányt”. A módosító indítványt végül a szociáldemokraták ellenzésének köszönhetően 208-167 arányban leszavazták Brüsszelben. A már idézett Harms a szavazás után úgy nyilatkozott a Die Zeitnak, hogy őnekik valójában nem állt szándékukban elhallgattatni az egykori kancellárt – hiszen ez személyességi jogokba is ütközne –, csupán csak provokálás céljából szánták az indítványt. A provokáció motivációja a zöldpárti képviselő szerint az volt, hogy felhívják a köz figyelmét arra, hogy sok, magukat Oroszország-szakértőnek interpretáló személynél nem tudható teljes bizonyossággal, hogy valójában milyen érdeket is követnek.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »