Egy hónapja tartanak a tüntetések Venezuelában

Egy hónapja tartanak már a tüntetések Venezuelában. Az elnök puccsot emleget, az ellenzék pedig a halottaira mutogat. Nem csak Ukrajnában zajlik tehát az élet. Ezenkívül napi összefoglalónkban írunk Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök újabb börtönéveiről, Ferenc pápa első évéről és a salvadori elnökválasztásról is.

Venezuela miatt nem sír hangosan a világ

Újabb három halottja van az egy hónapja tartó venezuelai tüntetéssorozatnak, ezúttal két civilt és egy katonát ért halálos lövés Carabobo államban, amikor újra összecsaptak a rendfenntartók és az ellenzéki tüntetők. A kormány keddi jelentése szerint az elmúlt egy hónapban már 23 áldozata volt a megmozdulásoknak (közöttük egy volt szépségkirálynő), a sebesültek száma pedig legalább kétszáz főre rúg.

Nem csak vidéken, hanem Caracasban is rendszeresek a tüntetések: szerdán az ellenzéki aktivisták a Nicolas Maduro mellett utcára vonuló Békemenet résztvevőivel csaptak össze, illetve Molotov-koktéllal és kövekkel dobálták meg a rendőröket is, akik könnygázzal és gumilövedékkel válaszoltak. Maduro elnök egyébként arról számolt be, hogy a múlt héten egy szervezett összeesküvést lepleztek le az állambiztonsági erők, aminek keretében az ellenzék törvénytelen eszközökkel akarta megdönteni a törvényesen megválasztott elnök hatalmát. „Gondoljanak csak bele, mit tenne Barack Obama, ha tudomására jutna, hogy ellenfelei pontos tervekkel rendelkeznek a megdöntésére. Az állam bizonyára reagálna, és a törvény teljes erejével sújtana le hogy újra helyreállítsa a rendet, és oda juttassa az alkotmány ellenségeit, ahová valók” – jelentette ki Maduro a CNN adásában, utalva az ellenzéki megmozdulásokra. Ennek megfelelően egyébként Leopoldo Lopez, a mostani megmozdulások egyik főszervezője továbbra is börtönben van.

Az ellenzék persze elégedetlen: „Senki sem fogadja el annak a kormánynak a diktátumait, ami gyilkossággal, sebekkel, kínzással és jogtalan fogvatartással akarja megoldani a válságot” – twittelte Henrique Capriles, aki Maduro ellenfele volt az utolsó elnökválasztáson.

Az Egyesült Államok természetesen figyeli a helyzetet, és ha szükséges, szankciókat fog hozni Venezuela ellen – ezt már John Kerry amerikai külügyminiszter jelentette ki tegnap, akinek mostanában igen sok dolga van, hiszen Ukrajnára is figyelnie kell.

Venezuela helyzete Hugo Chavez tavalyi halála után vált igazán ingataggá. Bár gazdasági téren már korábban, a bolivári forradalom idején is szembe kellett néznie az olajban igen gazdag dél-amerikai országnak, Maduro elnöklése alatt még rosszabbá váltak a körülmények. A központi árszabályozásnak köszönhetően alig vannak áruk a boltokban, sokszor még vécépapírt sem lehet kapni, miközben az állami olajbevételek sorsa továbbra is követhetetlen. Az ország történelmi megosztottságát ráadásul a jelenlegi gazdasági válság csak tovább élezi, ezért nem igazán számíthatunk arra, hogy Venezuelában egyhamar megnyugodnának a kedélyek.

Még kilenc év Sanadernek – a börtönben

A többek között a magyar olajtársaságot is érintő korábbi vádpontok miatt így is börtönben ülő egykori kormányfőt újabb kilencévnyi börtönbüntetésre ítélte a Zágráb Megyei Bíróság. Utóbbi vezető bírója azt is kiemelte az ítélethirdetésekor, hogy ez a verdikt egyben üzenet is: a korrupció bűn, nem tolerálható és nem lehet kifizetődő. A törvényszék ezzel együtt mégis politikai támadások kereszttüzébe került, hiszen az ügylet révén törvénytelen források millióihoz jutó, egyben a mai napig a legerősebb ellenzéki pártként funkcionáló Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) is bűnösnek lett kimondva, márpedig ez a jobboldali tömörülés jelenlegi vezetője szerint felér a kollektív felelősség aligha tolerálható elvének alkalmazásával.

Ivo Sanader, Horvátország egykori kormányfője a korábban kiszabott tízévnyi börtönbüntetése mellé most újabb kilenc esztendőt kapott a Zágráb Megyei Bíróságtól. A fővárosi törvényszék ugyanis első fokon bizonyíthatónak látta, hogy a jobboldali tömörülés miniszterelnökeként Sanader arra utasította az állami tulajdonban lévő vállalatok vezetőit, hogy komoly összegekről írjanak alá kontraktust a Fimi media néven ismert, s azóta elhíresült céggel, amely aztán a több esetben csak fiktív szerződések révén jelentős állami pénzeket juttatott vissza mind az egykori kormányfőnek, mind pedig pártjának, a HDZ-nek.

Máris vitatják a salvadori elnökválasztás eredményét

Az előzetes eredmények alapján a baloldali jelölt, Salvador Sánchez Cerén nyerte az elnökválasztást Salvadorban. A kormányzó Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional, FMLN) jelöltje a szavazatok 50,11 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, a jobboldali Arena (Alianza Republicana Nacionalista) színeiben induló Norman Quijano 49,89 százalékot. A szoros állás miatt az Arena vitatja az eredményt, csalást emlegetnek. Hivatalosan csütörtökön vagy pénteken jelentik be, hogy ki a győztes.

Norman Quijano felindultan reagált vasárnap este az eredmények közzététele után – írta azEl País. Azt mondta, hogy meg akarják fosztani a pártját a győzelemtől. „Nem fogjuk hagyni, hogy chavista stílusú választási csalás történjen” – közölte. Az Arena azt állította a kampánya során, hogy az FMLN venezuelai típusú kormányzást akar bevezetni Salvadorban. Quijano részrehajlással vádolta a Legfelső Választási Bíróságot (Tribunal Supremo Electoral, TSE). A testületet arra kérte, hogy egyenként számolják újra a szavazatokat, az Ügyészség és választási megfigyelők felügyelete mellett, televíziós közvetítésben.

Ferenc pápa egy éves

Egy év telt el azóta, hogy 2013. március 13-án felszállt az a bizonyos fehér füst a Sixtus-kápolnából, jelezvén: Habemus Papam, azaz „Van Pápánk.” Az azóta a Ferencet övező töretlen és példátlan népszerűség azt mutatja, hogy nemcsak a katolikus egyház talált új pásztorra az argentin Jorge Mario Bergoglio-ban, hanem az emberek is.

Tavaly februárban, amikor XVI. Benedek pápa egészségi állapotára hivatkozva bejelentette lemondását, egy botrányoktól hangos egyházat hagyott maga mögött. A polipként elhatalmasodó Vatileaks néven elhíresült kiszivárogtatási ügy után minden egyes negatív hír már csak szögnek tűnt a katolikus egyház hitelének koporsójában, és olyannyira megrengette a Vatikánt, hogy a bizalom visszaállítását egy megingott egészségi állapotú vezető nem tudta garantálni.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »