Rakétatámadás Gázából Izrael ellen

Nagyszabású rakétatámadást hajtottak végre szerda délután a Hamász palesztin szervezet irányította Gázai övezetből Izrael ellen. A szervezet szerint összesen százharminc rakétát lőttek ki, az izraeli rendőrség azonban ötven és hatvan közé teszi a rakéták számát.  

A Hamász és Izrael 2012 novemberében kötött fegyverszüneti megállapodása óta ez volt az egyik legjelentősebb rakétatámadás, halálos áldozatot azonban nem követelt. A Szderót és Netivot nevű városok irányába kilőtt rakéták egy részét már a levegőben megsemmisítették az izraeli Vaskupola védelmi rendszer ellenrakétái, másik részük lakatlan területeken csapódott be, és mindössze egy ért földet  lakott területen, Szderótban.

Az akciót az Iszlám Dzsihád nevű szervezet katonai szárnya vállalta magára. Közleménye szerint a rakétatámadás válasz volt a „palesztin nép elleni cionista agresszióra”, az izraeli támadásokra. A műveletet „A csend megtörése” névvel illették, és még több támadást ígértek.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Jazeera információ szerint azt ígérte, hogy továbbra is nagy erővel fognak rajtaütni azokon, akik megpróbálnak ártani Izraelnek. A Hamász szóvivője, Ihab al-Gasszin kijelentette, hogy a szervezet minden erőszakos cselekedetért illetve azok következményeiért Izraelt tartja felelősnek.

A rakétatámadás egy nappal azután történt, hogy az Iszlám Dzsihád három tagja életét vesztette a Gázai övezetben egy izraeli légicsapásban.

MTI/Lorencsics Emese

Friss hírek