A madridi terrorcselekmények évfordulójára

Tragikus évfordulóra emlékeznek Spanyolország-szerte, miután iszlám fundamentalisták 2004. március 11-én Madridban követték el Európa történetének legpusztítóbb terrortámadását. Az ún. 11-M (a dátum spanyol rövidítése alapján) 191 halálos áldozatot követelt, belpolitikai következményei pedig valóságos árhullámként söpörtek végig Spanyolországon. A tragédia 10. évfordulójának margójára.

Noha az iszlám terrorfenyegetés szeptember 11-et követően közel sem számíthatott alaptalannak, a madridi vonatmerényletek megdöbbentették az európai közvéleményt. A José María Aznar néppárti miniszterelnök által vezetett spanyol kormány az első pillanattól kezdve az ETA baszk szeparatista szervezetet nevezte meg a terrortámadás felelőseként és azonnal megkezdődött a Néppárt és a Spanyol Szocialista Munkáspárt közötti nyilatkozatháború is. Mindössze három nappal a parlamenti választások előtt Spanyolországot kommunikációs káosz és általános társadalmi döbbenet kerítette hatalmába. A regionális szeparatizmus évtizedes frusztrációja, valamint az ország iraki háborúban való részvételének árnyéka hirtelen súlyos társadalmi feszültségekben tört ki.

Molnár Péter

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »