Ukrán szélsőségesek betiltanák Gajdos pártját

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) betiltását kéri „ukrán- és népellenes” tevékenység miatt az ukrán főügyészségtől a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt Kárpátalja megyei szervezete – írta az MTI helyi tudósítója.

A pártszervezet az Oleh Mahnickij ukrán főügyésznek írt beadványában közölte, hogy megvizsgálta az UMDP-nek és alapító elnökének, Gajdos Istvánnak az „ukrán nép szabadságért és nemzeti méltóságért vívott küzdelme” idején folytatott tevékenységét, és kéri a párt ukrán- és népellenes tevékenység folytatása címén történő betiltását. Bizonyítékként a dokumentum Gajdosnak a „forradalmi” események során az UMDP nevében tett nyilatkozatait és a hatalompárti tüntetésekre felbérelt zavarkeltőkből verbuvált csoportok szervezésében vállalt tevőleges szerepét említi – adta hírül vasárnap a Novini Zakarpattya című kárpátaljai hírportál.

A beadvány szerint a honatya közvetlenül részt vett a zavarkeltő csoportok irányításában a Régiók Pártja (PR) két másik „hírhedt” parlamenti képviselőjével, Nesztor Sufriccsal és Oleh Kalasnyikovval együtt. 

„Különösen kirívó cinizmusról árulkodnak Gajdos felszólalásai a 2014. február 18-i és 19-i Majdan-ellenes tüntetéseken, amikor vadállati kegyetlenséggel öldökölték és kínozták az ukrán hazafiakat, a Tisztek Házában berendezett tábori kórházból sebesülteket raboltak el és végeztek ki” – olvasható a beadványban, amely szerint Gajdos a kárpátaljai magyarság nevében magyarul felszólalva szégyent hozott a kárpátaljai magyarokra azzal, hogy – igazságtalanul – ukrángyűlölőkként és a „méltóság forradalmának” ellenségeiként tüntette fel őket.

A Szabadság párt kárpátaljai szervezete a politikai pártokról szóló ukrán törvény 21. cikkelyére hivatkozva kéri az ukrán főügyésztől, hogy kezdeményezze az UMDP betiltását az alkotmány és a párttörvény megsértése miatt.

A nacionalista pártszervezet egyúttal felszólítja az UMDP tagjait, hogyha „még maradt bennük becsület és lelkiismeret”, határolódjanak el rossz hírű vezetőjüktől, ítéljék el a cselekedeteit, és lépjenek ki a pártból. 

Eközben máshol kormányzót kergettek

Több ezer oroszbarát tüntető rohamozta meg vasárnap a kelet-ukrajnai Luganszk városában a megyei adminisztráció székhelyét, majd elzavarták hivatalából a nemrég kinevezett kormányzót.

Mihajlo Bolotszkiht csupán egy hete helyezte a megyei adminisztráció élére Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök. Vasárnap a kormányzó azonban a feldühödött tömeg szitkozódása közepette hagyta el a kormányzói hivatalt. A tiltakozók a tetőre kitűzték az orosz zászlót, és az épület előtt az orosz himnuszt énekelték.

Putyin már a jogra hivatkozik

A Krími Autonóm Köztársaság vezetésének döntése a félsziget Oroszországhoz csatlakozásához a nemzetközi jogon alapszik és a terület lakosságának törvényes érdekeit képviseli – közölte az orosz államfő uniós vezetőkkel folytatott telefonbeszélgetése során, amelyről a Kreml sajtóosztálya vasárnap adott ki tájékoztatót.

Vlagyimir Putyin Angela Merkel német kancellárral és David Cameron brit kormányfővel vitatta meg a Krím félsziget parlamentjében csütörtökön hozott határozatot. 

Kijevben Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő kijelentette, hogy Ukrajna egy talpalatnyit sem hajlandó átadni saját földjéből Oroszországnak.

Lapozzon a folytatáshoz! 

Berlinben nem aggódnak a gázunk miatt

Az Európai Bizottság energiaügyi biztosa szerint Oroszország nem állítja le és nem is csökkenti a földgázszállítást az Európai Unióba az ukrajnai válság miatt.

Günther Oettinger a Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Gazprom orosz energiacég a szállítások folytatásában érdekelt, mert különben nem térülnek meg a beruházásai, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig tudja, hogy az országnak szüksége van a földgáz-értékesítésből származó bevételre. 

Az orosz állam a kilencvenes évek végén fizetésképtelenné vált, ami „nem volt annyira régen”, hogy a moszkvai vezetés elfelejthetné – mondta az uniós biztos a Wirtschaftswoche hétvégén megjelent számában közölt interjúban.

A szállítások esetleges leállítása az EU egészét tekintve „a fogyasztás 14 százalékát érintené” – tette hozzá az uniós biztos, kiemelve, hogy jobb a helyzet, mint 2009-ben, amikor a Gazprom és Ukrajna vitája miatt ellátási válság alakult ki. A tél enyhe volt, ezért eleve több tartalék van a tárolókban, mint egy évvel korábban, az öt évvel ezelőtti válság hatására pedig végrehajtottak egy sor reformot, így egyebek között valamennyi tagországnak kötelező legkevesebb 30 napi fogyasztást fedező stratégiai tartalékot képezni – fejtette ki.

Ugyanakkor az esetleges gazdasági szankciók miatt az ukrajnai válság komoly veszély, hiszen Moszkva ellenintézkedésekkel válaszolhat a nyugati szankciókra, ami az orosz és az uniós gazdaság szoros kapcsolata miatt hátráltathatja a válságból való kilábalást – mondta Günther Oettinger.

Rakéták miatt aggódnak – fosztogatások

Az ukrán védelmi minisztérium vasárnap cáfolta a hírt, amely szerint rakétákat, lőszereket és robbanóanyagot loptak volna el a Lembergben (Lviv) állomásozó légi szállítású ezred raktáraiból.

A minisztérium közleményben szögezte le: nem felel meg a valóságnak az a közösségi oldalak és egyes médiumok által terjesztett hír, hogy a lembergi 80. számú légi szállítású ezred raktáraiból nagy mennyiségű lőszert, robbanóanyagot és rakétákat loptak el. A védelmi tárca szerint a lopásról szóló híresztelés nem más, mint szemenszedett hazugság – adták hírül ukrán hírportálok.

Valentin Radik alezredes, a 80. számú légi mozgatású ezred helyettes parancsnoka a sajtónak elmondta: „az egység egész fegyverzete és lőszerei a helyükön vannak, megbízható őrizet alatt.”

A védelmi minisztérium arra kérte az újságírókat és a tömegtájékoztatási eszközöket, hogy tartózkodjanak álhírek közreadásától, mert azokkal pánikot kelthetnek a lakosság körében. A tárca szerint sajtóközpontja éjjel-nappal az újságírók rendelkezésére áll, és minden szükséges tájékoztatást megad a hozzá fordulóknak.

Varga Béla

Friss hírek