Feloldották a szükségállapotot Tunéziában

Monszef Marzuki, a Tunéziai Köztársaság elnöke egy rendelettel feloldotta a három éve hatályban lévő szükségállapotot, amelyet azután rendeltek el, hogy a 2011-es forradalom megdöntötte az országot huszonhárom évig irányító Zin el-Abidin ben Ali elnök hatalmát.

Marzuki novemberben még nyolc hónapra, júniusig hosszabbította meg a szükségállapotot, tehát a bejelentés négy hónappal a végső határidő lejárta előtt történt. A rendkívüli intézkedések lehetővé tették, hogy a biztonsági erőket folyamatosan készenlétben tartsák, valamint engedélyezték a tüntetésekbe való aktív beavatkozást is a katonaság és a rendőrség számára. A bejelentésben kiemelték, hogy „a szükségállapot feloldása nem fogja csökkenteni a rendvédelmi szervek lehetőségeit a rend fenntartására”.

A szükségállapot negatívan érintette a tunéziai turizmust, amely az ország gazdaságának jelentős részét teszi ki. Az al-Jazeera információi szerint akár évente egymillió látogatóval is csökkenhetett az észak-afrikai ország idegenforgalma a forradalom kitörése óta.

Kiss-Gálfalvi Tamás

Friss hírek