Az új olasz kormány első próbája

Már a héten kiderül, hogy Matteo Renzi miniszterelnök egységgé tudja-e kovácsolni koalíciójának tagjait egy, az ország jövőjét nagymértékben meghatározó reform, az új választási törvény vitájában. A tét nem kevés, hiszen a siker, vagy a kudarc meghatározza majd a kormány jövőjét, és előrevetítheti élettartamát is.

Feszített menetrend

A múlt kedden bizalmat kapott Renzi-kormány igen sűrű menetrendet irányzott elő, igaz az elmúlt pár napban már kisebb változtatásokra kényszerült. A következő négy hónapban négy strukturális reformot kívánnak kidolgozni, s a parlamenttel elfogadtatni. Az első az új választási törvény és a Szenátus átalakítása (a jelenlegi tökéletes kétkamarás rendszer megszüntetése) lesz, a második hónapban a foglalkoztatottság ösztönzésére szolgáló munkaügyi reformot, majd közigazgatási és adóreformot fognak elfogadni.

Az eredeti tervek szerint az új választójogi törvényről és a Szenátus átalakításáról még februárban kellett volna döntenie a törvényhozásnak. Valójában kedden kezdi el tárgyalni a választási törvény tervezetét a Képviselőház plenáris ülése, 26 óra vitaidőt irányoztak elő. Renzi számításai szerint a plenáris vita befejezését követően még ezen a héten szavazhat a Képviselőház a végleges szövegről.

Az ambiciózus tervet meghiúsíthatja a Silvio Berlusconi és az Új Jobbközép Pártot vezető Angelino Alfano közötti egyre élesedő konfliktus, amelynek forrása, hogy a felek érdekei ütköznek az új választási törvény pártszövetségekre vonatkozó bejutási küszöbével kapcsolatosan. Ráadásul az év elején Matteo Renzi paktum keretében állapodott meg Silvio Berlusconival a választási reform fő pontjairól, amelyek között szerepelt az ominózus 12 százalékos küszöb. Berlusconi a napokban több nyilatkozatában is felhívta arra a figyelmet, hogy amennyiben a paktum választási törvényre vonatkozó részének bármely elemét nem tartja be a Demokrata Párt, úgy a Hajrá Olaszország semmilyen strukturális reformot nem fog támogatni. A Renzi-kormány első komoly kihívása tehát a választási reform Gordiuszi csomója lesz.

Az új kormány támogatottsága

Az Atlante Politico di Demos friss közvélemény-kutatása szerint a választók több mint 56 százaléka támogatja Matteo Renzit, és az általa vezetett új kormányt, valamint hisz abban, hogy képes lesz az ígért négy reformot négy hónap alatt megvalósítani. Emellett a felmérésből az is kiderül, hogy a választók 70 százaléka úgy vélekedik, hogy ebben a rossz gazdasági és politikai helyzetben egy erős vezetőre van szüksége Olaszországnak.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a korábbi Letta-kormány beiktatásakor is hasonlóan pozitívan és támogatóan álltak a választók az új miniszterelnökhöz. Akkor a megkérdezettek 60 százaléka gondolta úgy, hogy Letta kivezeti az országot a válságból. Mari Monti esetében ez az arány még magasabb (80 százalékos) volt.

Egyre rosszabb gazdasági mutatók

Miközben az új kormány támogatottsága még magas, a gazdasági mutatók egyre inkább romló képet festenek. A 2014. januári munkanélküliségi ráták a mindenkori legrosszabb eredmények. Az Olasz Statisztikai Hivatal 1977 óta méri a munkanélküliségi mutatót, amely még soha nem állt ilyen magas szinten. Januárban minden mutató tovább romlott, az általános munkanélküliségi ráta elérte a 12,9 százalékot, a fiatalkori munkanélküliség pedig a 42,4 százalékot. Az ország déli részén még rosszabb a helyzet: ott az általános mutató a 19 százalékot is meghaladja. A statisztikai adatok megjelenését követően Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa felhívta Olaszország és az új kormány figyelmét arra, hogy sürgős szükség van a foglalkoztatás növekedését célzó és eredményező strukturális reformokra.

Mandák Fanni

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »