Ronaldo: 100 nap múlva kezdődik a foci vébé

Már csak száz nap választ el minket a 2014-es FIFA Futball Világbajnokság kezdetétől. Az 1994-es és 2002-es világbajnokságok bajnoka, Ronaldo Nazário (Ronaldo, a Fenomén) a 2014-es FIFA Futball Világbajnokság Helyi Szervező Bizottságának vezetőségi tanácsának tagjaként, a soron következő világbajnokság kapcsán a következő cikket adta közre, amelyet a budapesti Brazil Nagykövetség sajtóközleményben juttatott el a Kitekintő.hu Latin-Amerika rovatához.

„Megkezdődött a visszaszámlálás, Brazília hamarosan otthont ad a futball ünnepének. Már csak száz nap. Nehéz elhinni, hogy csak ennyi van hátra. Mintha csak tegnap lett volna, hogy Brazília elnyerte a FIFA 2014-es futball világbajnokságának rendezési jogát. Jól emlékszem arra a határtalan boldogságra, amit amiatt éreztem, hogy a hazám rendezheti a világ legrangosabb futballeseményét.

Manapság már nem lépek játékosként a pályára, de bevallom, ugyanolyan izgalommal várom a rendezvényt, mintha egy döntő mérkőzésen vennék részt. Végtére is, ez a Világbajnokság egy „döntő meccs” Brazília számára, hogy megszilárdítsa nemzetközi jelentőségét. Reflektorfényben vagyunk, és ez remek alkalom arra, hogy megmutassuk, milyen is Brazília igazi arca.

A futball vébé és a 2016-os Olimpiai és Paralimpiai Játékok megrendezése lehetőséget biztosít arra, hogy kinyilvánítsuk a sport iránti rajongásunkat, ugyanakkor megmutassuk, hogy egy olyan ország vagyunk, amelynek erős a gazdasága, vezető szerepet tölt be a biotechnológia területén, valamint a világ egyik legnagyobb ásványi anyag, szója és hús előállítója is. Hamarosan érdeklődő turisták és újságírók ezrei látogatnak el hozzánk, hogy megismerhessék a valódi Brazíliát.

Igaz ránk, hogy a társadalmi ellentétek országa vagyunk, ugyanakkor már nagyon sokat tettünk azért, hogy mérsékeljük ezeket az ellentéteket. A brazil nép sokszínű, de összetartó társadalom. Tehetséges, kreatív, küzdő és újító szellemű nemzet vagyunk, ezek a jellemvonások jól felismerhetők Neymar meghökkentő és lenyűgöző cselezéseiben a futballpályán, Tom Jobin zeneszerző dallamaiban és Miguel Nicolelis tudományos munkájában, aki az exoskeleton-kutatás forradalmasításával reményt ad a mozgáskorlátozott embereknek.

Sokszínű országunkban a természeti szépségek is lélegzetelállítóak. Az ide látogatók bizonyára felejthetetlen élményekkel távoznak: mindenki magával visz majd egy kedves emléket Brazíliából, miután megismerte az északkeleti régió varázslatos tengerpartjait, látta az Amazonas folyó végtelenségét, vagy megpillantotta Rio de Janeiro festői látképét.

A derű és a jókedv országa vagyunk, tárt karokkal fogadjuk a futball világbajnokságra érkezőket. De addig még van dolgunk.

A FIFA Futball Világbajnokság Helyi Szervező Bizottságának vezetőségi tanácsának tagjaként közelről követhetem mindazok odaadó, rátermett és elkötelezett munkáját, akik segítenek létrehozni ezt a kivételes eseményt. A mérkőzéseknek otthont adó tizenkét városban szemtanúja voltam annak, hogy több tízezer ember milyen elkötelezetten dolgozik annak érdekében, hogy a világbajnokság levezénylése hibátlan legyen.

A felkészülés során sok kihívással kellett szembenéznünk. Az elmúlt évben az eddigi legsikeresebb Konföderációs Kupát rendeztük meg. Ezt a véleményt osztják velem a szurkolók, az újságírók és a FIFA elnöke, Joseph Blatter is.

Kevesebb, mint hat hónappal később, egy újabb nagy kihívást jelentő eseményt valósítottunk meg: a csapatsorsolást, amire Bahia államban, Costa do Sauípe turistakomplexumban került sor. Itt, miután megismerték a mérkőzések helyszíneit, a 32 kvalifikált csapat a Helyi Szervező Bizottság, a FIFA és a Szövetségi Kormány képviselőivel vitatta meg a gyakorlati terveket.

A szervezők és a válogatottak közötti folyamatos eszmecsere a múlt hónapban kulcsfontosságú szakaszához ért a Florianópolis városában megrendezett csapatszeminárium alkalmával. Olyan kérdések kerültek részletes megvitatásra, mint a biztonság, a közlekedés és a csapatok fogadása.

Most már tényleg a célegyenesben vagyunk. Idén már két új stadiont adtunk át: a Dunas stadiont Natal városában, valamint az új Beira-Rio stadiont Porto Alegre városban. Nagyszerű építmények, csakúgy, mint az Amazonas, a Baixada, a Pantanal, és a Corinthians stadionok.

A Világbajnokság kezdetéig a mérkőzéseket befogadó stadionok teszteseményeknek adnak otthont, mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezők megbizonyosodhassanak az elvégzett munkáról.

Elkezdődött a visszaszámlálás, a világ legjobb játékosai hamarosan összecsapnak. Messi, Ronaldo, Iniesta, Neymar… alig várom! Mindenkit várok Brazíliában, találkozzunk a Világbajnokságon!”

Budapesti Brazil Nagykövetség

Friss hírek