Kettős állampolgárság-vita robbant Németországban

A német kancellár újraválasztása óta meglehetősen családbarátnak tűnik: legutóbb a bevándorlók Németországban született gyermekeinek ígért kettős állampolgárságot. A kérdés már csak az, hogy mit foglalna magában ez a törvény.

Az Európai Unión belül gyakran okoz fejtörést a migrációs politika. Míg az egyik oldalon – például az Egyesült Királyságban – szigorítják a bevándorló munkavállalókra vonatkozó szabályokat, addig Málta például szabad vásárra bocsátotta állampolgárságát. A bevándorlók körül kialakult vita így az egyik legsarkalatosabb pontja lett az európai integrációs folyamatoknak. Legtöbb esetben a probléma fő forrását a szociális juttatásokkal való visszaélés, illetve az attól való félelem jelenti a jóléti államokban. Néhol egészen érdekes méreteket ölt a migrációellenes propaganda, azt viszont senki sem tagadja, hogy a jól képzett, hiányszakmával rendelkező munkavállalókra mindenhol szükség van.

Migráció és integráció

„Mi már ledöntöttük a tabukat” – mondta Sigmar Gabriel, a német szociáldemokrata párt politikusa (SDP), arra utalva, amikor Merkel új koalíciós kormányával egyezségre jutottak afelől, hogy a bevándorlók kettős állampolgárságot tarthassanak fenn. Kiemelte azt is, hogy maga Aydan Özoguz integrációért felelős miniszter is török bevándorlók gyermeke, aki olyan sikereket ért el Németországban, hogy a kancellár közvetlen közelében dolgozhat, így egyfajta hídfőként, pozitív példaként tekintenek rá.

Nehezen megy az összehangolás

Ugyanakkor nyilvánvalóvá vált, hogy a kettős állampolgárság ügye nem olyan egyszerű, és akadálymentes, mint ahogyan azt korábban gondolták. A terv részleteiben még kidolgozatlan, és több ponton is ütközni látszanak a különböző érdekek. Ez lesz tehát Özoguz első jelentős kihívása miniszterként. Az SDP és a konzervatívok már korábban megállapodtak arról, hogy megszüntetik azt a követelményt, miszerint a bevándorlók Németországban született gyermekeinek felnőtt korában el kell dönteniük, melyik állampolgárságukat szeretnék megtartani.

Thomas de Maizière, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, és egyben jelenlegi belügyminiszter már korábban készített egy tervezetet az ügyben. Eszerint a gyermekeknek legalább 12 évet – valamint a kamaszkoruk jelentős hányadát – Németország területén kellene tölteniük. Azok a fiatalok, akik német középiskolából származó érettségivel rendelkeznek, szintén jogosultak lennének a kettős állampolgárságra. A koalíciós megállapodás azonban egyelőre csak azt mondja ki, hogy azok lennének erre jogosultak, akik Németországban születtek és nőttek fel.

Jelenleg kodifikációs egyeztetés zajlik a pártok között, a török közösségek ugyanis előreláthatólag kifogásolják majd azt, ha az állam esetleg vizsgálni kezdi a gyermekek oktatástörténetét. Ez egyelőre pedig jelentős mértékben visszaveti az SDP eddigi integrációs törekvéseit, akik elég agresszív kampányt folytattak a bevándorlók jogai mellett. Azt ígérték, hogy a német útlevél megszerzésével nem kell feladniuk régi állampolgárságukat. Ez az ajánlat azonban a választásokat követő koalíciós tárgyalások alatt felhígult, és mostanra csak a Németországban született gyermekekre terjesztenének ki ilyen jogokat. Ali Dogan, az SDP migrációs munkacsoportjának igazgatóhelyettese úgy véli, hogy nem engedhetnek meg maguknak további korlátozásokat az ügyben. A konszenzus azonban minimális, így valószínűsíthető egy nyilvános konfrontáció lehetősége.

A konzervatívok azonban nem sok hajlandóságot mutatnak az engedékenységre, a Kereszténydemokrata Unió ugyanis központi kritériumnak tartja az oktatást. A képviselők többsége szerint a gyermekek német iskolába járatása elengedhetetlen feltétel, hiszen a hazai társadalomba való beilleszkedés alapját jelenti. Volker Kauder és Wolfgang Bosbach kormánypárti politikusok is azon a véleményen vannak, hogy aki német állampolgárságot szeretne, az legyen aktív részese a társadalomnak.

A kettős állampolgársággal kapcsolatban Angela Merkel német kancellár is kijelentette: egyelőre nem lát indokot arra, hogy eltérjen a korábbi koalíciós tárgyalás során meghatározott elképzelésektől. Számára pedig ez azt jelenti, hogy csak azok jogosultak kettős állampolgárságra, akik azon kívül, hogy az országban születtek, jelentős részben ott is nevelkedtek.

A vitázó feleket mindenesetre jelentősen sakkban tartja az idő. Jelenleg ugyanis rengeteg az olyan fiatal felnőtt az országban, aki bevándorlók leszármazottja, 23. születésnapja előtt áll, s ezzel egyben az állampolgárság választása előtt is. Ezek a fiatalok a koalíciós alku megszületéséig eleshetnek a kettős állampolgárság lehetőségétől.

Zsoldos Diána

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »