Merkel támaszhatja fel Sarkozyt

Angela Merkel német kancellár Nicolas Sarkozy volt francia államfővel tárgyalt pénteken Berlinben. Német megfigyelők szerint lehet, hogy a találkozó Sarkozy visszatérésének előkészítését szolgálja.

Angela Merkel a hivatalában fogadta volt kollégáját. Bizalmas megbeszélést folytattak, így az eseményről csupán fényképek jelentek meg, és a német kormány szóvivője közölte, hogy Francois Hollande francia államfőt előre tájékoztatták a kancellár és Sarkozy találkozójáról.

Nicolas Sarkozy hivatali idejében, 2007-től 2012-ig igen szoros volt az együttműködés a két konzervatív politikus között. Ezt fejezte ki az akkoriban elterjedt Merkozy elnevezés, amely a vezetéknevek összevonásával keletkezett. 

A „Merkozy-páros” a 2012-es francia kormányváltás óta nem mutatkozott együtt nyilvánosan. Német hírmagyarázók szerint a borostás, felszabadultnak tűnő volt francia elnököt a német kancellári hivatalban ábrázoló fényképek megjelenése akár annak jeleként is értelmezhető, hogy Sarkozy a visszatérésre készül.

Másik berlini programja is alkalmas volt arra, hogy tekintélyes államférfiként mutassa be magát. A francia exelnök a CDU-hoz, Merkel pártjához közel álló Konrad Adenauer Alapítvány vezetője, Hans-Gert Pöttering új kötetének bemutatóján mondott beszédet a francia-német együttműködés és az Európai Unió jövőjéről. Kitért az ukrajnai helyzetre is, és hangsúlyozta, hogy az EU-nak minél aktívabban kell részt vennie a válság kezelésében, de nem szabad összeütközésbe kerülnie Oroszországgal.

Sarkozy berlini előadását élőben közvetítette a BFMTV francia hírtelevízió – hívták fel a figyelmet kommentátorok, megjegyezve, hogy a francia konzervatívok eddig nem találtak jelöltet, akivel nekivághatnak a 2017-es elnökválasztásnak, és nem tudták kihasználni a szocialista Francois Hollande választói támogatottságának rohamos csökkenését sem, így elképzelhető, hogy Sarkozy visszatér a politikába és az UMP jelöltjeként ismét megpályázza az államfői tisztséget.

Bálint Marcell

Friss hírek