Kerry: kudarcosak az USA erőfeszítései Szíriával kapcsolatban?

Kritikus hangok láttak napvilágot John Kerry-nek a szíriai helyzet rendezésére vonatkozó helyzetértékelésével kapcsolatban: republikánus politikusok elmondása szerint a külügyminiszter új megközelítést tart szükségesnek, sőt, már a felkelők fegyverrel való megsegítésétől sem zárkózna el. Kerry szóvivője azonban cáfolja a bírálók utóbbi kijelentését, akik egyébként egymás közt sem értenek egyet az új módszereket illetően.

Két republikánus szenátor szerint John Kerry külügyminiszter szavaiból az vehető ki, hogy az Egyesült Államok kezdeményezései összességében sikertelenek a szíriai konfliktus megoldása terén – olvasható a The Washington Post oldalán. Az egyébként a külügyminiszter régi bírálójaként ismert arizonai John McCain és a dél-karolinai Lindsey O. Graham tálalásában a személyes megbeszélésük során Kerry a genfi tárgyalásokkal kapcsolatban azon a véleményen volt, hogy nem sok eredménnyel jártak, ezért új megközelítésre és stratégiaváltásra van szükség. Ezen felül szerintük azt is elismerte, hogy a vegyi fegyverek kivonása igen nehézkesen a halad; ráadásul az Aszadnak juttatott orosz fegyverszállítmányok ismeretében a felkelők felfegyverzéséről is kedvezően nyilatkozott.

A megbeszélésen egyébként részt vett John Kerry szóvivője, Jennifer Psaki is, aki egészen másként értékeli az ott elhangzottakat. Meglátása szerint a külügyminiszter szavait úgy lehetne összefoglalni, hogy az adminisztráció egyetlen tagja sem dőlhet hátra mindaddig, amíg a polgárháború és az azzal járó humanitárius katasztrófának véget nem vetnek. A felkelők seregeinek fegyverrel való ellátásával kapcsolatban pedig azt nyilatkozta, hogy arról szó sem esett, pusztán a résztvevők értelmezik úgy a szavakat, hogy azt hallják ki belőlük, amit szeretnének, a mondatok valódi jelentését figyelmen kívül hagyva.

A két szenátor egyébként nem tud közös nevezőre jutni a módszerváltás részleteit illetően, pusztán abban értenek egyet, hogy a direkt katonai intervenciót mind a ketten elutasítják; Graham drónok által mérne csapást az al-Kaida bázisaira, McCain ezzel szemben egy biztonsági övezet kialakítását szorgalmazza, amelyen belül a felkelők seregeit képezhetnék ki, illetve a menekülteknek adnának menedéket. A cikk ezek mellett kiemel egy harmadik lehetőséget is: az Egyesült Államoknak az ENSZ-re támaszkodva kellene nyomást gyakorolnia a szíriai vezetőre, hogy legalább takaróhoz és élelemhez hagyja jutni a háború által sújtott családokat.

Szentgróti Gábor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »