Kihátrálhat a Shell Alaszkából

A világ egyik legnagyobb vállalatának számító holland-angol Shell visszavonulhat Alaszkából, és könnyen lehet, hogy hosszútávon is lemond az USA legnagyobb államával kapcsolatos terveiről: az indoklás szerint a hatóságok környezetvédelmi okokra hivatkozva megnehezítik a cég helyzetét, és az sem biztos, hogy megérné belefogni a projektbe.

Az jelentős olajkészletekkel rendelkező terület fontos helyet foglalt el a vállalat priorítási listáján, egészen Ben van Beurden vezérigazgató bejelentéséig, miszerint a Shell több okból is kénytelen lemondani a területtel kapcsolatos terveiről – írja a Calgary Herald.

Az mindenesetre máig vita tárgyát képezi, hogy a hat évvel ezelőtti, a terület olajkészleteinek feltárására engedélyt adó kormányzati döntés helyes volt-e. A környezetvédők rámutattak, hogy az év túlnyomó részében jégpáncél borítja a tengert. Ben van Beurden bejelentését kitörő örömmel fogadták az alaszkai táj érintetlenségéért aggódók, akik egy időre biztonságban tudhatják a régiót.

Nem kizárható az sem, hogy a kitermelés Alaszka ezen részén egyszerűen nem érné meg a Shell számára. A megtorpanás azt eredményezheti, hogy több jelentős kitermelő is elbizonytalanodhat, hogy vajon a befektett energia és pénz megtérülne-e. Más is befolyásolhatja a döntést, az Egyesült Államok pedig várhatóan nem foglal majd el első pozíciót a Shell számára legfontosabb területek listáján. „Az olaj ára mindenhol magas, de Észak-Amerikában relatíve alacsony” – nyilatkozta van Beurden. 

Az óriásvállalatnak is komoly feladat az Egyesült Államok „betörése”, az itteni kihívások jóval nagyobbnak bizonyultak, mint a világ más részein. 2008-ban, amikor a Shell megszerezte a Csukcs-tengeren található olajmező kitermelési jogát mintegy kétmilliárd dollárért, az még biztosabb befektetésnek tűnt. 2012-ben kísérleti jelleggel fúrásokat is végeztek a területen. Az egyik fúrótorony azonban súlyosan megrongálódott szállítása során, ennek következtében pedig nem végeztek fúrásokat 2013-ban.

„A Royal Dutch Shell északi kutatásai több milliárd dollárba kerültek, de eddig egy csepp olajat sem sikerült kitermelni” – mondta Garry White, a Charles Stanley brókercég szóvivője. Hozzátette, hogy a nagy olajvállalatoknál jellemző probléma a pénzügyi fegyelmezetlenség, és épp ezért a részvényesek nyomást próbálnak gyakorolni a döntéshozókra, hogy a beruházások méretét csökkenteni tudják. A Shell háza táján sincs ez másképp. Mintegy kilencmilliárd dollárral költ majd kevesebbet idén a Shell van Beurden bejelentése alapján.

Lukáts Lőrinc

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »