Drogvita Olaszországban: terítéken a marihuána

Törvényjavaslatot terjesztett be az olasz kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt szenátora, Luigi Manconi a marihuána gyógyászati célra történő használatának legalizálásáról. A kérdés már régóta vita tárgya Olaszországban, ahol tilos mindenfajta drog használata, és a most beterjesztett törvényjavaslat is komoly vitákat váltott ki a különböző politikai erők között.

A kezdeményezés célja, hogy szabad legyen vadkendert tartalmazó gyógyszereket használni, valamint magánszemélyek saját célra termeszthessék a bódító hatású növényt. A javaslat alapján megengedhető lenne a vadkender-származékok kisebb mennyiségben történő átadása is személyes fogyasztás céljából. Bevezetnék a könnyű és kemény drogok szankcionálása közötti különbségtételt, így a könnyű drogok esetében enyhébb büntetés járna, akár teljesen el is törölnék a vadkender-származékokat fogyasztók elleni szankciókat. Ilyen módon a törvényjavaslatot előterjesztő Manconi szerint „tisztán elkülöníthetőek lesznek azok az ártalmatlan cselekedetek, amelyek során személyes fogyasztásra használnak a dohánynál és az alkoholnál nem károsabb anyagokat, és a kábítószer-kereskedelem.”

A törvényjavaslat fontos része, hogy egyszerűsítenék a kender-alapú gyógyszerek importjára, szállítására és a receptre való kiadására vonatkozó szabályokat, és meghatároznák a termesztésnek megfelelő területeket, hogy az országos szükségleteket lefedjék. A javaslat szerint nem lesz büntethető az, aki gyógyászati célból szerez be vagy rendelkezik vadkenderrel.

Manconi elmondta, hogy „Olaszországban a marihuána gyógyászati célú használata még mindig tabu, miközben a szakirodalom évek óta kimutatta a THC-t (Tetrahidrokannabinol, a kender fő pszichoaktív hatóanyaga) tartalmazó gyógyszerek hatásosságát sok betegség esetében. Ezzel a törvényjavaslattal egyszerűsíteni akarjuk az eljárásokat és megkönnyíteni a kannabinoid-alapú készítmények forgalmazását azok számára, akiknek szükségük van rá.” A szenátor azzal indokolta a törvényjavaslat szükségességét, hogy „a tiltó politika harminc éven át tartó, világszerte tapasztalható kudarcait követően, amely csak a piac bővüléséhez és a fogyasztók számának növekedéséhez, tömeges bebörtönzésekhez és szociális gondokhoz vezetett, több közintézmény végre elkezdett foglalkozni ezzel a problémával”.

Az Amerikai Egyesült Államokban már 21 államban engedték meg a vadkender-származékok gyógyászati célból történő használatát. Olaszországban már néhány régió, mint például Toscana és Puglia az országos egészségügyi szolgálatot bízta meg a vadkender-származékok forgalmazásának szabályozásával.

Liberalizáció versus tiltás

A jobboldali Északi Ligát megosztotta a törvényjavaslat. Míg a párt szövetségi titkára, Matteo Salvini a vadkender-származékok liberalizációja ellen foglalt állást, a párt több politikusa is a könnyű drogok fogyasztásának törvényessé tétele mellett állt ki. Ezzel szemben Roberto Maroni, az Északi Liga vezetője nem tört lándzsát egyik tábor mellett sem.

Nichi Vendola, a Baloldal, Ökológia, Szabadság párt vezetője szerint „a tiltó politika a kábítószer-kereskedők számára valóságos égi áldás, ezért ideje a marihuánát legalizálni”. Az Öt Csillag Mozgalom olyannyira támogatja a javaslatot, hogy internetes oldalukon saját kezdeményezést tettek közzé a vadkender-származékok legalizálásával kapcsolatban. Ebben javasolták annak a kemény drogoktól való megkülönböztetését, az előbbiek miatt kiszabható büntetés csökkentését, illetve a börtönbüntetést eltörlését, egyúttal megengednék maximum négyfajta vadkender növény termesztését a hatóságok által jóváhagyott területen, valamint legfeljebb öt grammnyi anyag személyes célból történő forgalmazását.

Az egészségügyi minisztérium azonban nem támogatja a kezdeményezést, mivel az általuk kiadott elemzés szerint ma ötből legalább egy olasz fiatal fogyaszt vadkender-származékokat, és ezek az anyagok nem ártalmatlanok, sőt nagymértékben káros hatásaik vannak. A kiadvány szerint a marihuána és a hasis károsítja a légző- és immunrendszert, és fogyasztásuk intenzívebb szívveréshez és fejfájáshoz vezet. A minisztérium szakértői a kiadványban részletesen tárgyalták a vadkender-származékok egészségre gyakorolt káros hatásait.

A törvényjavaslat országszerte vitát váltott ki a témában. Torinóban például elfogadtak egy felhívást, amely támogatná a liberalizációt. Hasonló módon más régiók is támogatják a kezdeményezést, ezzel is arra ösztönözve Rómát, hogy vizsgálja felül az eddigi gyakorlatot. Sokak szerint ugyanis Olaszországban a tiltó politika kudarcot vallott üldöző és megelőző lépéseivel, főleg ha azt nézzük, hogy Olaszországban a drogfogyasztók száma a világon az egyik legmagasabb.

Eddigi szabályozás és kibúvók

Olaszországban a drogpolitikát eddig a 2006-os Fini-Giovanardi törvény határozta meg, amely a könnyű és keménydrogok fogyasztását egyaránt büntette. Ehhez képest könnyítést jelentett, hogy 2010-ben törvényben engedték meg a kannabinoidok bizonyos természetes vagy szintetikus származékainak használatát a krónikus vagy halálos betegeknél végzett fájdalomcsillapító kezelések esetében.

Puglia tartományban ezt követően határozatot fogadtak el, amely megengedte, hogy egy kórházban kísérleti jelleggel alkalmazzák a vadkender-származékokat. A kísérlet egyes források szerint jelentős eredményeket ért el és országszerte felfigyeltek rá. Érdekesség, hogy többek között Puglia, Veneto és Emilia Romagna tartományban már alkalmaznak egy vadkender-alapú gyógyszert, és beillesztették a regionális egészségügyi rendszerbe is. A gyógyszert jelenleg Hollandiából importálják, mivel Olaszországban egyelőre tilos az alapanyag termesztése.

Pro és kontra

A drogok legalizálása mellett szól a brit Independent napilapban megjelent kutatás, amely szerint ha a drogokat törvényesítik, az ezekből befolyó adók körülbelül 1,5 millió euró plusz bevételt jelentenének az államnak. A plusz bevételbe beleszámolták azt is, hogy az állam jelentős összegeket takarítana meg, ha nem lenne szükség a drogkereskedelem elleni harcra.

Ugyanakkor a legalizálás ellen szól, hogy így könnyebben elérhetőek lennének a drogok, amelyek káros hatásai mindenki számára ismertek. A kérdés az olasz fiatalokat is megosztja olyan módon, hogy bár többségük a kezdeményezéssel egyetért, tisztában vannak annak esetleges negatív hatásaival is.

Török Orsolya

Friss hírek