Petícióban kérik Dilmától Snowden befogadását

Az Avaaz online mozgalom aláírás-gyűjtésbe kezdett azért, hogy Edward Snowden menedékjogot kapjon Brazíliában. Rousseff elnök eleve zabos az USA-ra, így talán fontolóra veszi az ötletet.

Az Avaaz – a voice, voix, voz, stb. neveket felidézve a szó jelentése: hang –  nevű online mozgalom aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy Dilma Rousseff brazil elnök befogadja az NSI-botrányról és az Egyesült Államokban nemzetbiztonsági szempontból kiemelkedő jelentőségűnek nyilvánított adatok kiszivárogtatásáról elhíresült Edward Snowdent, aki jelenleg Oroszország vendégszeretetét élvezi.

Azaz, ahogy az Avaaz megfogalmazta, Edward Snowndent „foglyul ejtette az orosz tél”, ráadásul csak időlegesen, hiszen Vlagyimir Putyin elnök jóvoltából egyelőre mindössze egy évet tartózkodhat legálisan Oroszországban, az idő pedig vészesen fogy. Ezért, és mert Dilmának a kémbotrány egyébként is komoly összezördülésre adott alkalmat az USA kormányával – nemrég lemondott egy hivatalos látogatást is Washingtonba -, az Avaaz szerint ideális megoldás lenne, ha a brazil államfő nyújtana segítő kezet Snowdennek, és fogadná be a legnagyobb latin-amerikai országba.

Az Avaaz pillanatnyi célkitűzése 1,25 millió aláírás összegyűjtése annak érdekében, hogy Dilma lássa: a világ közvéleménye mögötte áll. Cikkünk írásának idején már nagyon közel álltak ehhez a számhoz (január 27-én hajnalban 1.046.471 aláírást számláltak a honlapon.) Ehhez, és más Avaaz által felkarolt ügyhöz is bárki csatlakozhat digitális aláírásával az avaaz.org honlapon, illetve annak „Send Snowden home” felületén.

Szabó Barnabás

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »