Gripenek fogták el a szlovén honvédelmi miniszter gépét

Szlovénia légterét 2014-től magyar vadászgépek őrzik, melyről január 17-én írt alá megállapodást a két ország a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

Ahogyan arról a Ljubljanske Novice is beszámolt, Hende Csaba magyar és Roman Jakic szlovén honvédelmi miniszter aláírták a két ország közötti megállapodást. Mely szerint 2014-től magyar vadászgépekkel őrzik a légierővel nem rendelkező Szlovénia légterét.

A két ország között már eddig is létezett egy megállapodás a katonai légtérvédelmi együttműködésről, melyet még 1996-ban írtak alá. Ez a megállapodás azt tartalmazta, hogy az egyhetes engedélykérési kötelezettség és a 24 órás tájékoztatási kötelezettség után, fegyverek nélkül léphettek be egymás légterébe a katonai repülők. A mostani szerződés tulajdonképpen ezt a szerződést írja felül. Roman Jakic szlovén honvédelmi miniszter a szlovén újságnak elmondta, hogy országa 2004-es NATO csatlakozásakor döntött úgy, hogy nem akar külön beruházásokat végrehajtani saját légtérvédelme érdekében. Ezt a szövetségen belüli partneri kapcsolatok révén akarja megoldani. Az, hogy most a magyarok védhetik a szlovén légteret a két ország közötti jó diplomáciai viszonynak is köszönhető.

Magyarországon az első fegyveres szolgálatot 2008. december 15-én látta el két Gripen. Összesen 12 együléses és két kétüléses gépből álló flottánk van. A megállapodás mindkét fél számára előnyösnek mondható. Magyarország e feladat kapcsán bővítheti  a légierő műveleti tapasztalatait, Szlovénia számára pedig pozitívumot jelenthet, hogy  szomszédos ország fogja biztosítani légterének a védelmét. Fontos hangsúlyozni, hogy a szlovéniai feladatnak nincsen külön többletköltsége, mivel azt a Svédországtól átvett repült órák terhére fogják a pilóták végrehajtani. 

Gyakorló riasztás keretében fogadták a szlovén minisztert

Január 17-én a szlovén honvédelmi minisztert szállító repülőgép ljubljanai felszállását követően riasztották a magyar fegyveres légvédelmi készültséget. Ezután két Gripen vadászgép a Dunántúlon fogta be a szlovén miniszter repülőgépét és kísérte el Kecskemétre a megállapodás aláírásának helyszínére. A magyar pilóták ennek a gyakorló riasztásnak a keretében mutatták be a megállapodásban vállalt feladat elvégzésének folyamatát. A repülőbázison ezután katonai tiszteletadással fogadták a minisztert.

A szlovén-magyar légierő-együttműködés nem új keletű, ennek keretében végezték Lord Mountain gyakorlatot, illetve az ADTRAC gyakorlatot is, amely a Gripenek pilótáit készítette fel a szlovén védelmi feladatokra.

Eddig az olaszok egyedül védték a légteret.

A szlovén égen a védelmet eddig az olasz légierő 4. Ezrede biztosította, amelynek készültségi szolgálata a riasztás után a Rómától északnyugatra fekvő Grossettóból indultak el. A NATO szövetségi rendszerén belül most Magyarország rendelkezik negyedik generációs harci repülőgépekkel, ezért is választották ki a szlovén légtér védelmére. Innentől kezdve, amennyiben szükség van rá, a NATO spanyolországi bázisán döntik el, hogy a magyar vagy az olasz légierőt riasztják-e.

A jelen szerződés előreláthatóan 2014 tavaszán lép életbe.A magyar légierő további feladatként, 2015-től a balti államok légterének biztosítását fogja kapni.

Nagy Orsolya

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »