Teljes gőzzel dübörög az euroszkeptikus kampány

Reform vagy bukás: ez két opció áll Brüsszel előtt George Osborne brit pénzügyminiszter szerint. A toryk legújabb euroszkeptikus kampánya teljes gőzzel halad előre: a miniszterek és a kormányfő szinte minden nap arról beszélnek, hogy komoly változások szükségesek Brüsszelben a válságból való kilábaláshoz. Ezen kívül még írunk a belgrádi felhőkarcolók terveiről, az orosz nacionalistákról és a líbiai kormány egyik tagjának meggyilkolásáról is. Napi összefoglalónk máris érkezik.

Ma épp Osborne kelt ki az EU ellen

Nem áll meg az euroszkeptikus kampány Nagy-Britanniában: ma éppen George Osborne pénzügyminiszter kelt ki az integráció ellen. A politikus arra figyelmeztetett, az EU-nak csak két választása van: vagy megújul, vagy hanyatlani kezd. „A status quo az, ami Európa népeit folyamatos gazdasági válságban és hanyatlásban tartja. Európának egy egyszerű választása van: reform vagy hanyatlás. A mi szándékunk tiszta: hajtsuk vére a reformot, és utána az emberek dönthessenek és pontosan ezt is fogjuk tenni” – jelentette ki ma Osborne egy, a konzervatív képviselők előtt tartott beszédében az Open Europe nevű brit kutatóintézetben.

Osborne emellett azt is kijelentette, hogy meg kell védeni azoknak a tagországoknak az érdekeit is, amelyek nem vezették be az eurót. „Ha nem tudjuk megvédeni a nem eurót használó országok érdekeit, akkor ezeknek az országoknak csak két választásuk marad: vagy bevezetik az eurót, vagy kilépnek az EU-ból”, vázolta a lehetséges forgatókönyveket a pénzügyminiszter. Szavait nem sokkal ezután csak annyival finomította: „úgy hiszem, senkinek sem áll érdekében, hogy Nagy-Britanniának választania kelljen az euró bevezetése vagy az EU-ból való kilépés között”.

A kormányzó Konzervatív Párt az utóbbi hónapokban igencsak rákapcsolt a kampányban, és egyre többször mutatja ki Brüsszellel szembeni kritikáját. David Cameron miniszterelnök egyik kampányígérete, hogy ha megnyeri a következő választásokat, akkor tárgyalásokba kezd Brüsszellel arról, miként tudna London hatásköröket visszavenni az európai közösségtől, ugyanis szerinte az EU mostani szerződései nem felelnek meg a szervezet céljainak. A tárgyalásokat pedig népszavazás követné, amelyen a britek eldönthetnék, hogy az új feltételek mellett is tagjai kívánnak-e maradni az EU-nak. Ezt erősítette meg William Hague külügyminiszter nyilatkozata is, amit a Martonyi Jánossal tartott megbeszélései után tett. “Beszéltünk az EU reformok szükségességéről, és megállapodtunk, hogy együttműködünk a jövőben annak érdekében, hogy a lehető legtöbb kérdéssel kapcsolatban nemzeti hatáskörben születhessenek döntések, így lehetővé téve, hogy az Európai Unió olyan kérdésekre összpontosíthasson, amelyek megoldásában a legeredményesebben tud részt venni. Megállapodtunk, hogy közösen foglalkozunk a jövőben az EU demokratikus felelősségre vonhatóságának kérdésével, ide értve a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését is.” – áll Hague közleményében

Annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások szerint az EU-val kapcsolatos ügyek nem igazán állnak az átlagemberek érdeklődésének középpontjában, Nagy-Britanniában több párt is egyre inkább EU-szkeptikus hangokat üt meg. A Brit Függetlenségi Párt (UKIP) mellett az utóbbi hónapokban megerősödtek a Konzervatív Párt euroszkeptikus erői is, amire az egyik jó ürügyet a brit munkaerőpiac román és bolgár állampolgárok előtti megnyitása szolgáltatta. Cameron mostanában egyébként is sűrűn emlegeti fel, hogy szerinte rossz döntés volt a brit munkaerőpiac teljes megnyitása, ezzel próbál ugyanis szavazatokat szerezni a munkájukat elveszített, szegényebb britek körében, akinek állásait most jellemzően bevándorlók töltik be.

Jamaica a jamaikaiaké, Oroszország pedig az oroszoké

Az elmúlt években az oroszországi nacionalizmus megnyilvánulása kimerült a minden évben november 4-én tartott „Orosz Menetelés” keretében. 2013-ban azonban az idegenellenes akciók száma megnövekedett, és már nem csak a fővárosra, Moszkvára korlátozódtak, hanem az egész országban megjelentek, írja a Kommerszant orosz lap.

Tavaly januárban a sztavropoli Nyevinnomisszk településen néhány száz ember próbált tüntetni azzal a követeléssel, hogy zárják le a többi köztársasággal való közös határt. A rendőrség azonban feloszlatta a tömeget. Ezt követően júliusban a szaratovi Pugacsevben ennél tovább fajultak a dolgok, és majd egy hétig tartottak a lakosság általi autópálya-lezárások és étterem-gyújtogatások. A tüntetők célja a kaukázusiak kitelepítése volt. Mindkét esetben olyan incidensről van szó, amely során összetűzésből kifolyólag kaukázusiak öltek meg helyieket. 

Felhőkarcolók épülnek Belgrádban?

A szerb Novi Magazin beszámolója szerint az Egyesült Arab Emírségek képviselői 3,1 milliárd dollárt fektetnének be a főváros nagyszabású „Belgrád vízen” nevezetű városfejlesztési projektjébe. A szerb kormányfő helyettes, Alexandar Vucic úgy nyilatkozott, hogy a projektben Szerbia feladatának tekinti a Száva folyó partjának  megfelelő hasznosítását.

A tervekről az a Mohamed Ali Rashid Abbar tárgyal, aki az Emaar Properties ingatlanberuházó vállalat elnöke, és a dubai uralkodó egyik hivatalos tanácsadója. Az Emaar Properties az Egyesült Arab Emírségek egyik legnagyobb és leghíresebb vállalata, hiszen ők építették meg a világ jelenleg legmagasabb épületének számító Burdzs Kalifát is.

Agyonlőtték a miniszterhelyettest

Lelőtték a líbiai iparügyi miniszter helyettesét. Ez volt az első eset, hogy sikeres merényletet vittek véghez a kormány egy tagja ellen.

Szombaton az esti órákban a Szirte városában lelőtték a líbiai ideiglenes kormány iparügyi miniszterhelyettesét, Hasszán ad-Drowit – számolt be a Reuters. A merénylet akkor történt, amikor a politikus a Tripolitól keletre fekvő szülővárosába, Szirtébe látogatott. A miniszterhelyettes éppen a város piacának egy boltjából jött ki, amikor az ismeretlen fegyveres tüzet nyitott rá.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »