Bosznia-Hercegovina: változó nemzetiségi arányok

Múlt héten újabb részletek kerültek nyilvánosságra a délszláv országban tavaly ősszel tartott népszámlálás egyelőre nem hivatalos, előzetes eredményei közül. Bosznia-Hercegovinában huszonkét év után tartottak újra ilyen jellegű összeírást, így a háborús eseményekkel is számolva aligha meglepő a jelentős népességfogyás, de az elmúlt évtizedek az államalkotó nemzetek egymáshoz viszonyított arányait is megváltoztatták. A szerbekkel együtt a bosnyák nemzetiségű lakosság is fogyott, ám arányukat tekintve utóbbiak mind közelebb kerülnek az abszolút többséghez. Ezzel párhuzamosan pedig a boszniai horvátok a legnagyobb vesztesek. Ők ma huszonhét százalékkal vannak kevesebben, mint huszonkét évvel ezelőtt.

Bosznia-Hercegovinában a tavaly október első felében tartott népszámlálás előtt utoljára 1991-ben szerveztek hasonló összeírást, s tekintettel arra, hogy időközben háború is sújtotta az országot, aligha okoztak meglepetést a népességre vonatkozó adatok jelentős változásai. Már az is szembetűnő eltérés, hogy míg 1991-ben a délszláv állam összlakossága jócskán meghaladta a 4 millió főt (4.377.033), addig ma már csak 3.791.622 lakosa van Boszniának.

Az elmúlt huszonkét évet gyakorlatilag valamennyi államalkotó nemzet veszteségekkel terhelve élte meg, hiszen a bosnyákok 1991-ben 43,47 százalékos arányukat 1.902.956 főnyi lakosság testesítette meg, addig ma csak 1.836.603-an (48,4 százalék) vannak. A szerbség 1.366.104 főről (31,21 százalék) apadt 1.239.013-ra (32,7 százalék), míg arányaikban a legnagyobb vesztes horvátok a háború előtti még mintegy 760.852 főről (17,38 százalék) csökkentek 553 ezerre, azaz az összlakosság 14,6 százalékára.

A fenti adatokat böngészve szembetűnő lehet, hogy a szerbség, valamint az ország muzulmán vallású lakossága népességfogyásával együtt is növelni tudta huszonkét évvel ezelőtti nemzetiségi arányait, sőt utóbbiak, azaz a bosnyákok 2013-ra tulajdonképpen komoly lépést tettek előre az abszolút többség felé vezető úton. Míg ezzel párhuzamosan az amúgy is legkisebb államalkotó népcsoportként elismert horvátság – lapjaikat idézve – valóságos exodusként élte meg a Bosznia-Hercegovinában zajló fegyveres konfliktusok időszakát, de úgy néz ki, hogy az azt követő évtizedeket is.

Az entitásokra vonatkozó adatok is nyilvánosságra kerültek

A közös bosnyák-horvát entitás összlakosságának ma 69 százalékát adják a bosnyákok, míg közel 21 százalékát a katolikus horvátok, de 6 százaléknyi egyéb népcsoport mellett 4 százalékot a helyi szerbek is kitesznek. A Bosznia-Hercegovina Föderáció (FBiH) ellenpárjaként létező Boszniai Szerb Köztársaságban (Republika Srpska) ugyanakkor – mint azt már neve is mutatja – a szerb nemzet tagjai alkotják a többséget 83,2 százalékos lakossági arányukkal, de természetesen itt is szép számban fellelhetünk önmagukat bosnyáknak (13,2 százalék), illetve horvátnak (2,5 százalék) valló embereket.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek