Fogamzásgátlás mindenkinek? Csak ne olyan hevesen

Római katolikus szervezetek fordultak a legfőbb bírói szervhez.

2014 január elsejével kezdett lábra állni Barack Obama egészségügyi reformja, ami amerikaiak millióit juttat megfizethető társadalombiztosításhoz. A TB által fizetett fogamzásgátlás pontja alól viszont néhány katolikus egyházhoz tartozó szervezet felmentést kért- jelenti a Reuters.

Az Amerikai Katolikus Egyetem és más nonprofit szervezetek Michigan és Tennessee államokban ideiglenes felmentésüket kértek a Legfelsőbb Bíróságnál az egészségügyi reform egy sarkalatos pontját illetően. A kérdéses törvénycikkely a munkáltatókat olyan biztosítási profilok kidolgozására kötelezi, amikben a fogamzásgátlás is szerepel.

A kérvényekben az intézmények azzal vádolják az államot, hogy Washington a saját vallási előírásaik megszegésére kötelezi őket a fogamzásgátlás támogatásával. A 2010-ben aláírt egészségügyi reform kivételként kezel olyan vallási intézményeket, melyben csakis azonos vallásúakat alkalmaznak. A vallási kötődésű nonprofit szervezetek is bekerültek a kivételek közé, ám nekik egy állami bíró előtt kell bizonyítaniuk kérvényük létjogosultságát. Az érintettek szerint azonban már ez az egy lépés is sérti őket vallásukban. A Legfelsőbb Bíróság még nem bírálta el a kérvényt.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »