Marad az elektronikus kütyük elkobzása a határokon

Akár az okostelefonod, vagy a laptopod is rámehet egy amerikai határátkelésre.

Szövetségi bírói döntés értelmében továbbra is minden gyanú nélkül elkobozhatják az amerikai határokon átutazók elektronikus készülékeit – írja a Wired.

Az ACLU nyilatkozatban kijelentette, hogy megfontolják a fellebbezés lehetőségét. „Csalódottak vagyunk a döntésben, ami megengedi, hogy a kormányunk alapos ok nélkül kutatásokat folytasson amerikaiak laptopján és okoskészülékein a határokon – nyilatkozta Catherine Crump, az ACLU ügyvédje. A szervezet azután indította a pert, miután egy 29 éves amerikai állampolgár laptopját elkobozták, majd 11 napig nem voltak hajlandóak a hatóságok azt visszaszolgáltatni.

A jelen állásfoglalás összhangban van azzal a 10 hónappal ezelőtt kormánypárti szakvéleménnyel, amely a vitatott intézkedéseket a nemzetbiztonság égisze alá veszi. 2008-tól 2010-ig a törvény keretében összesen 6,500 személy készülékeit kobozták el vizsgálatra.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »