Megszorításokra készül Franciaország

A jövő évre vonatkozó költségvetést illetően Franciaország politikusai mindent megtesznek, hogy csökkentsék az államháztartási hiányt. A hatalmas kiadások csökkentésére az egyik legfőbb megoldást az adóemelésben látják.

Bár a fő ellenzéki UMP (Unió egy Népi Mozgalomért) párt ellene szavazott, a francia alsóház viszont elfogadta a Francois Hollande elnök által előterjesztett költségvetést. 

Eszerint a 2014-re tervezett gazdasági növekedés 0,9 százalék lenne, és a további cél pedig az lenne, hogy a mostani 4,1 százalékos költségvetési hiányt sikerüljön lecsökkenteni 3,6 százalékra. Az Európai Bizottság ugyanis idén tavasszal két év haladékot adott az országnak, hogy a hiányt az Európai Unió által elvárt 3 százalékosra dolgozza le.

Bernard Cazeneuve költségvetési miniszter úgy nyilatkozott, hogy ezekből a megszorításokból 15 milliárd euró kerül mentésre, amit a kiadások csökkentése céljából tesznek félre. Ugyanakkor ez az összeg nem érint olyan kulcsfontosságú területeket, mint a foglalkoztatás, az oktatás, vagy a biztonság.

Milyen hatással lesz ez pontosan az országra? Azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek nincs minimum három gyerekük, magasabb adót kell majd fizetniük, ami az összbevétel 10 százalékát jelentené az államnak. Szintén magasabb adót fizetnek majd azok, akik magas széndioxid-kibocsátású gépkocsival közlekednek. Emelkedik még az éttermek, szállodák forgalmi adója, valamint nagyobb terhekre számíthatnak majd az egymillió euró feletti bevétellel rendelkező vállalkozások is.

Az ellenzék szerint a szóban forgó, szerintük mesterséges megtakarítások csak a középosztályt büntetnék. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke mindössze a „kielégítő” jelzővel méltatta az új francia költségvetést, és úgy véli: Európa egyik legnagyobb gazdaságának még mindig a munkanélküliség csökkentésére lenne leginkább szüksége ahhoz, hogy teljesen kilábaljon a recesszióból.

A költségvetést egyébként még az Alkotmányos Tanácsnak is jóvá kell hagynia az év vége előtt.

Zsoldos Diána

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »