27 évesen külügyminiszter? Az osztrákoknál lehetséges!

A német mellett megalakult az osztrák nagykoalíció is, melynek főbb tagjai már igen régóta ismert arcok az osztrák politikai életben. Egy minisztert kivéve. Ő Sebastian Kurz, a 27 éves néppárti politikus, aki Ausztria történetének legfiatalabb külügyminiszterévé neveztek ki. Ennyi idősen Kissinger még az egyetemi évei végén járt, Metternich pedig csak 30 évesen lett berlini nagykövet. Mindenképpen szokatlan a bécsi döntés.

Ez aztán a karrier! Sebastian Kurz 16 évesen kopogtatott Bécs 12. kerületének (Meidling) ÖVP-irodájának ajtaján, 11 évvel később pedig már meghódította a Minoritenplatz-on található külügyminisztériumot. A fiatal néppárti politikus korábban az integrációért felelős államtitkár volt, az elkövetkezendő években pedig a Michael Spindeleggertől megörökölt külügyi- és integrációs minisztériumot fogja irányítani. Bár egy gyorstalpaló tanfolyam a Diplomatische Akademie-n még elképzelhető.

„Fiatal koromnak számos előnye van: rengeteg energiám van, és megvan a képességem ahhoz, hogy a dolgokat egy fiatalos szempontból vizsgáljam meg”- nyilatkozta a frissen kinevezett külügyminiszter. Sebastian Kurz célkitűzései között szerepel, hogy az „osztrákokat „lelkesítse a külpolitika iránt”, mivel szerinte, bár remek diplomatákkal rendelkeznek, kevésbé volt hallható külföldön Bécs hangja az utóbbi években. E külpolitikai nyitás egyik fő irányvonala a Nyugat-Balkán felé fog történni, a fiatal néppárti miniszter ezt bizonyítva első külföldi útjaként pénteken Horvátországba utazik.

A 27 éves külügyminiszter tisztában van személye, kiváltképp fiatal kora elleni kritikákkal. „Realistának kell lennem, szinte alig van diplomáciai tapasztalatom. Amim van, az két és fél évnyi kormányzati tapasztalat, egy olyan témában, mely önmagában véve is igen nemzetközi”. ismerte be az osztrák diplomácia vezetője. Az viszont kétségtelen, hogy Kurz teljes erőbedobással tudja majd formálni az osztrák külügyet, szemben elődjével, az ÖVP-elnök Michael Spindeleggerrel, aki pártelnöki posztja mellett – osztrák kritikák szerint – legfeljebb „Brüsszel szócsövének volt alkalmas” külügyminiszterként. Rátermettségét bizonyítva a fiatal külügyér büszkélkedve meg is említette a der Standardnak, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár máris gratulált kinevezéséhez, és már egy kávézást is megbeszéltek valamikor a közeljövőben.

Az osztrák, illetve a német kritikák természetesen nem mennek el Sebastian Kurz fiatal kora mellett szó nélkül. Sokan attól tartanak, miként fogja tudni megállni a helyét a „nagyfiúk között”, külön említve a 70 éves John Kerryt, vagy az 57 éves Frank-Walter Steinmeiert. Egészen személyeskedő hangok az osztrák külügyminisztériumot egyenesen a Monty Pythonból ismert „hülye járások minisztériumához” hasonlították, melyet egy olyan „Mickey egér” vezet, aki még csak le sem diplomázott. A valóság ezzel szemben az, hogy Sebastian Kurzban sokan az osztrák néppárt egyik lehetséges jövőbeli vezetőjét látták meg, aki talán elérheti azt az ÖVP-nek, ami Spindeleggernek nem sikerült. De ez már a jövő zenéje!

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »