Decebal dák vezér bevonulhat Marosvásárhelyre

Decebal dák vezér nyolc méter magas szobrát akarják felállítani Marosvásárhely egyik közterén – közölte szerdai számában a Krónika című erdélyi magyar napilap.

A nagyméretű szobrot a dévai Maris Dava Kulturális Egyesület adományozta a városnak, felállításáról az önkormányzati testület dönt egyszerű többséggel. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) önkormányzati képviselőinek egyelőre csak a szoborállítás megvitatásának elnapolását sikerült elérniük.

A Decebal-szobor támogatójaként szólalt meg az országos szinten kormányzó, de Marosvásárhelyen ellenzékben politizáló Szociálliberális Unió (USL) képviselője. A város polgármestere, a jobboldali Demokrata Liberális Párt (PDL) országos alelnöki tisztségét is betöltő Dorin Florea egyelőre nem foglalt állást a kérdésben.

Ionela Ciotlaus (USL), a város egyik alpolgármestere kijelentette, hogy a dák vezér olyan történelmi személyiség a románság számára, aki nem képezheti alku tárgyát. Ezért egy olyan kompromisszumos megoldást sem tartanának megfelelőnek, hogy a Decebal-szobor felállításával párhuzamosan a város lakosságának 45 százalékát kitevő magyarság valamely személyiségének is szobrot állítsanak.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Peti András alpolgármester biztatónak tartotta, hogy a döntést immár harmadik alkalommal sikerül elnapolni. Úgy vélte, bármilyen majdani szoborállítási kísérlet előtt szaktanulmányt kellene készíteni arról, hogy a város parkocskái és terei megbírnak-e újabb alkotásokat.

Az iskolákban is oktatott román hivatalos történelemszemlélet – az úgynevezett dák-román kontinuitás elmélete – szerint Erdély területén a dákok alapították az első államot, a románok pedig a dákok és az őket legyőző, de velük keveredő rómaiak leszármazottai. E történelemszemlélet szerint a románok őslakosok Erdély területén, ahol folytonosan jelen voltak, a terület pedig csak egy időre került magyar fennhatóság alá.

MTI / Krónika.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »