Az ukrán miniszterelnök is méltatja az orosz-ukrán megállapodást

Az Oroszországgal elért megállapodásoknak köszönhetően jelenleg semmi sem fenyegeti Ukrajna gazdasági és pénzügyi stabilitását – jelentette ki Mikola Azarov ukrán miniszterelnök kormánya szerdai kijevi ülésén.

A 15 milliárd dolláros orosz hitelről és a gázár csökkentéséről előző nap Moszkvában született megállapodásokat „történelminek” nevezte a kormányfő. „

A megállapodások lehetővé teszik az ország szociális fejlődését célzó állami költségvetés elfogadását a jövő évre, ami eddig nem volt lehetséges” – hangsúlyozta Azarov.

A parlament csütörtökön tárgyalná a 2014-es költségvetést, az ellenzék viszont kedden és szerdán is megakadályozta a törvényhozás ülésezését.

Julija Timosenkót az említett gázmegállapodásért ítélte a bíróság hivatali visszaélés vádjával hétév börtönbüntetésre azután, hogy Janukovics lett Ukrajna államfője.

„Ma határozottan kijelenthetem, beköszöntött a pillanat, amely perspektívát biztosít számunkra és erős meggyőződést abban, hogy megőrizzük a szociális, egyúttal a gazdasági, pénzügyi stabilitást is. Semmilyen gazdasági faktor nem veszélyezteti jelenleg Ukrajna gazdasági és pénzügyi stabilitását” – hangoztatta a kormányfő. Hozzáfűzte, hogy az ukrán és az orosz államfő megállapodásainak köszönhetően a következő évek tervezhetőek lesznek, és az ukrán lakosság is érezni fogja életkörülményeiben a stabilitást.

Az ellenzéknek, illetve az európai integrációért és hatalomváltásért tüntetőknek üzenve leszögezte: „senkinek nem engedjük, hogy megingassa az ország helyzetének súlyos erőfeszítések árán elért normalizálódását”.

Kedden Moszkvában Viktor Janukovics ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében a két ország állami gázvállalatai a 2009-es gázegyezményt kiegészítő megállapodást írtak alá, amely lehetővé teszi, hogy Oroszország a jelenleginél jóval olcsóbban, azaz ezer köbméterenként 268,5 dolláros áron adja a földgázt Ukrajnának 2014 januárjától. Emellett Putyin bejelentése szerint Oroszország 15 milliárd dollárért készül ukrán államkötvényeket vásárolni.

MTI

Friss hírek